StoryEditor

MOBITELOM DO DEPRESIJE? Što su više online, osjećaju se nezadovoljnije. Tinejdžerice sve više ispred ekrana

‘Posebice su važni podaci o tome da je kod učenika osnovnoškolske dobi učestalije korištenje povezano s višim razinama depresivnosti, anksioznosti, usamljenosti i nižim razinama zadovoljstva sobom‘, komentirao je Boris Jokić

14/11/2022 u 21:04 h
14304
UNSPLASH

Djeca i mladi koji provode više od četiri sata na digitalnim uređajima imaju veću mogućnost od razvitka anksioznosti, despresije i sličnih negativnih psiholoških stanje. Pokazuje to istraživanje koje su proveli Boris Jokić, Zrinka Ristić Dedić i Jana Šimon. Rezultati sugeriraju da je češće korištenje digitalnih uređaja povezano s višim razinama depresivnosti, anksioznosti i usamljenosti te nižim razinama zadovoljstva sobom, dok se korištenje tehnologije do dva sata dnevno veže uz pozitivnije ishode.

"Sve ukazuje da moramo pronaći mjeru u korištenju digitalne tehnologije i potaknuti djecu i mlade da ih koriste na stvaralački i kreativan način", komentirao je Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja i jedan od autora istraživanja za 24 sata.

image
UNSPLASH

Kod više od 60 posto učenika trećih razreda srednjih škola zabilježen je porast vremena koje provode ispred ekrana, a najveći porast korištenja tehnologije bilježi se kod djevojaka sedmih razreda i trećih razreda srednje škole. Prekomjerno korištenje digitalnih uređaja dovodi do smanjenja fizičke aktivnosti, pa tako se gotovo polovica srednjoškolaca ne bavi nikakvom fizičkom aktivnošću, svaki treći učenik osnovne škole se ne kreće, a samo oko 24 posto to čini jedan sat na dan.

Među ispitanicima su učitelji i nastavnici koji su prema korištenju digitalnih tehnologija kritični. Rezultati su pokazali kako korištenje digitalnih tehnologija negativno utječe na različite aspekte života učenika – procjena je da više od 80 posto nastavnika smatra kako uređaji imaju negativan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje, a 87 posto na ukupnu kvalitetu života djece i mladih.

Vezani članci
30. travanj 2024 16:12