StoryEditor

NAJČEŠĆE PRAVOPISNE POGREŠKE Hrvati ne znaju razlikovati č i ć, ije i je...

Ispravi.me je 2022. godine prema podacima Google Analyticsa koristilo 423.000 korisnika s više od 2,5 milijuna obrađenih tekstova

04/01/2023 u 19:11 h
14546
UNSPLASH

I ove su godine administratori usluge poznate pod imenom ispravi.me ili Hašek (Hrvatski akademski spelling checker – Hascheck), objavili popis najčešćih zatipaka i jezičnih pogrešaka koje su korisnici tog programa počinili u protekloj godini. Većina riječi, odnosno pravopisnih pogrešaka koje su se našle i na najnovijem popisu ponavljaju se iz godine u godinu.

Uslugu je 2022. godine prema podacima Google Analyticsa koristilo 423.000 korisnika s više 2,5 milijuna obrađenih tekstova. U prosjeku, pogrešno je napisana jedna od 60 riječi zaprimljenih na obradu, a gotovo 80 posto korisnika programa dolazi s područja Hrvatske.

Popis najčešćih pogrešaka:

šta -> što

če -> će

tiće -> tiče

riješenje -> rješenje

slijedeće -> sljedeće

ko -> tko

mogučnosti -> mogućnosti

promjeniti -> promijeniti

slijedeći -> sljedeći

čemo -> ćemo

mogučnost -> mogućnost

primjetiti -> primijetiti

več -> već

djete -> dijete

primjetio -> primijetio

riješenja -> rješenja

reči -> reći

primjetili -> primijetili

vjerovatno -> vjerojatno

razumijeti -> razumjeti

primjeniti -> primijeniti

s obzirom da -> s obzirom na to da

biti će -> bit će

obzirom da -> s obzirom na to da

ukoliko -> ako

iz razloga što -> zato što

zato jer -> zato što

Osim ovih riječi i izraza, česta pogreška je i pisanje "kvakastih" slova bez njihovih pripadajućih kvačica te neizostavno "neznam", i "nemogu". "nebi". Osim izostavljanja razmaka tamo gdje on treba biti, često je i dodavanje razmaka u, primjerice, riječi "bismo".

Ova računalna provjera pravopisa jedna je od najstarijih domaćih internetskih usluga. Osmišljena je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) te se već 30-ak godina njome služe članovi akademskih zajednica, novinarskih redakcija, kao i svi ostali koji trebaju brzu i efikasnu pomoć pri uređivanju tekstova.

Brigu o programu i dalje vode umirovljeni FER-ov profesor Šandor Dembitz i donedavni dekan Gordan Gledec, koji uz pomoć studenata održavaju, razvijaju i unapređuju uslugu. Za ovu su godinu planirana dodatna poboljšanja. Primjerice, prepoznavanje pogrešaka u pisanju datuma, prepoznavanje pogrešaka u punktuaciji, sklanjanje kratica i stranih imena i slično.

29. travanj 2024 01:43