StoryEditor

POKRENUTA KAMPANJA Hrvatski kao jedan od 24 službena jezika Europske unije

Konferencijsko prevođenje nudi mogućnost za karijeru u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu

07/04/2023 u 10:20 h
15759
PIXABAY

Pokrenuta je kampanja za promicanje hrvatskog jezika kao jednog od 24 službena jezika Europske unije, prenosi Sveučilište u Zagrebu. Organizatori kampanje su službe za konferencijsko prevođenje Europske komisije, Europskog parlamenta i Suda Europske unije. Kampanja je pokrenuta 30. ožujka 2023. putem Instagrama, no proširila se i na ostale društvene mreže. Glavni događaj održat će se 18. svibnja u Kući Europe, ali prije toga održat će se webinar 19. travnja.

Konferencijski prevoditelji tumače izgovorenu vijest i time prenose ideju govornika, stoji na službenoj stranici Europske unije. Pomažu sudionicima na višejezičnim međunarodnim sastancima, konferencijama i sudskim postupcima u međusobnoj komunikaciji da shvate o čemu se radi. Pridonose pristupačnosti i transparentnosti Europske unije.

Sveučilište u Zagrebu nudi poslijediplomski specijalistički studij Konferencijskog prevođenja gdje primaju maksimalno 25 osoba, piše na stranici Sveučilišta u Zagrebu. Studij traje jednu akademsku godinu, a studenti stječu vještine i sposobnosti potrebne za uspješno konsekutivno (prevođenje nakon završetka govora) i simultano (prevođenje u realnom vremenu dok osoba govori) prevođenje. Njihovo znanje stranog i hrvatskog jezika provjerava ispitno povjerenstvo na razredbenom ispitu. Studij se započeo izvoditi u akademskoj godini 2005./2006.

Nastavni program zove se European Master in Conference Interpreting. On se ne fokusira samo na vježbe prevođenja i predavanja iz teorije nego uključuje i predmete koji će prevoditeljima pomoći u budućnosti. Studenti se upoznaju s ustrojstvom najvažnijih europskih i svjetskih institucija, s diplomacijom te s pravnim i ekonomskim institucijama i temama koje će im biti od koristi u profesionalnom radu. Konferencijsko prevođenje nudi mogućnost za karijeru u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu.

Vezani članci
25. travanj 2024 21:18