StoryEditor

PREPREKE U RADU Trećinu novinara ometa ideologija novina i odnos s političkim akterima

‘Teško mi je odrediti uređivačku, kao i ideološku orijentaciju novina u kojima radim. One se službeno deklariraju kao lijevo-liberalne, ali vrlo često prevladavaju stavovi bliski aktualnoj vlasti, odnosno HDZ-u‘, govori anonimini novinar

16/12/2022 u 13:59 h
14483
PIXABAY

U Hrvatskoj čak više od polovine novinara izjasnilo se da je ideološka orijentacija novina za koje pišu suprotna njihovoj ideologiji, a 33 posto novinara upozorava da je uz ideologiju, prepreka za rad i odnos prema političkim i drugim utjecajnim akterima. Usto, velika većina novinara uočava pristranost svojih novina prema političarima i moćnicima, dok tri četvrtine ih ima problem s tim, a više od polovine novinara otkriva kako prkose politici svojih novina, piše u priopćenju Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava.

"Iz odgovora novinara može se primijetiti razočaranje i njihova frustracija promjenom uređivačke politike iniciranom promjenama vlasničke strukture, kao i nezadovoljstvo činjenicom da redakcije podilaze komercijali, stavljajući ideologiju u drugi plan. Ta promjena često se povezuje s pristranošću prema vlasti, a pri tome se uglavnom misli na Hrvatsku demokratsku zajednicu. Za neke novine, profit je postao ideologija", komentira autor istraživanja Tomislav Klauški.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 21 političkog novinara iz pet nacionalnih dnevnih listova. Anonimizirano istraživanje obuhvaćalo je dubinske intervjue s novinarima iz unutarnjopolitičkih rubrika pet glavnih dnevnih listova (Jutarnji list, Večernji list, Novi list, Slobodna Dalmacija i 24 sata).

"Teško mi je odrediti uređivačku, kao i ideološku orijentaciju novina u kojima radim. One se službeno deklariraju kao lijevo-liberalne, ali vrlo često prevladavaju stavovi bliski aktualnoj vlasti, odnosno HDZ-u. Većina novinara u mojim novinama je lijevo-liberalne orijentacije, kao i dio urednika, ali se uređivačka politika prečesto vodi u interesu vladajućih. Često tu uopće nije riječ o ideološkoj orijentaciji, nego je to više poslovno uvjetovano. Takva orijentacija dijametralno je suprotna mojoj",govori anonimni novinar čija je izjava također bila dio istraživanja. 

Klauški smatra zabrinjavajućim ocjene dijela novinara kako uređivačka politika više nije uopće prepoznatljiva, kako novine uopće nisu ideološki profilirane, već se njihova politika svodi na "besprizorno udvaraštvo svima koji imaju moć". To je nešto nad čime se moraju zamisliti vlasnici i urednici novina.

Vezani članci
28. travanj 2024 04:30