StoryEditor

PROMJENE IZBORNIH JEDINICA Ostaje deset jedinica, najveće promjene za Zagreb

Umjesto četiri, kako je bilo do sad, Grad Zagreb bit će podijeljen na tri jedinice

26/05/2023 u 13:42 h
15959
Una Gregurina/Global

Prijedlog novog zakona o izbornim jedinicama predstavili su premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ivan Malenica. Ustavni sud je u veljači ukinuo postojeći zakon, prema kojem je Hrvatska podijeljena na deset jedinica, a Sabor novi zakon mora donijeti do 1. listopada.

Jedinice se mijenjaju za 22 posto birača, a Plenković je naglasio da se radi o manjoj promjeni postojeće karte izbornih jedinica. Prema prijedlogu ostaje deset jedinica pri čemu će najveće promjene podnijeti Grad Zagreb. Umjesto četiri, kako je bilo do sada, bit će podijeljen na tri jedinice.

Plenković je komentirao da je prijedlog zakona "kulturan, pristojan, fer i jednak prema svima".

"Ovdje nema ništa ekstra novoga, niti jednoj političkoj stranci nije zahtjevno prilagoditi se. Nema ništa što je povoljnije stranci x, a nepovoljnije stranci y", rekao je premijer.

Malenica je dodao da je prijedlog "dugoročno održiv", te da su se vodili odlukama Ustavnog suda, iako pretpostavlja da će biti raznih komentara i pitanja o tome zašto su jedinice skrojene na taj način. Prema odlukama Ustavnog suda, novi zakon mora osigurati jednaku težinu glasa, izborne jedinice moraju što više pratiti administrativne granice, odstupanja ne smiju biti veća od plus ili minus pet posto te zakon mora biti donesen do 1. listopada.

Plenković je istaknuo da su htjeli zadržati postojeći model.

"Ovo je najbliže tome da imamo praktički do u glas jednak broj birača po izbornoj jedinici, što je, naravno, nemoguće", rekao je Plenković, prenosi Index.

Vezani članci
29. svibanj 2024 12:13