StoryEditor

PROSVJEDI U ŠANGAJU Uhićeni novinari, kinesko ministarstvo demantira optužbe

Osim Edwarda Lawrencea, uhićen je i švicarski dopisnik Michael Peuker

29/11/2022 u 06:00 h
14372
PEXELS

Novinar britanske medijske kuće BBC Edward Lawrence uhićen je u nedjelju navečer dok je izvještavao o prosvjedu u Šangaju.

"Naš je novinar uhićen dok je obavljao svoju dužnost pod izlikom da je potencijalno dobio Covid dok je izvještavao s prosvjeda", stoji na stranici BBC-a iz kojeg su poručili da ne smatraju da je to vjerodostojno objašnjenje s obzirom na to da je njihov novinar pretučen od strane kineske policje.

Lawrence nije bio jedini strani novinar kojeg je za vrijeme prosvjeda privela kineska policija. Michael Peuker, dopisnik švicarske televizije također je nakratko priveden dok je izvještavao uživo s prosvjeda u Šangaju, prenosi CNN Business.

Zhao Lijian, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine rekao je da Lowrence nije pokazao novinarsku iskaznicu policiji, a kad su prosvjedi eskalirali odvedeni su svi koji nisu svojevoljno napustili mjesto prosvjeda.

"Izjava BBC-a nije istinita. Prema vlastima u Šangaju, dotični novinar nije otkrio svoj novinarski identitet te nije pokazao svoju inozemnu novinarsku iskaznicu", rekao je Zhao, stoji na stranici Aljazeera.com.

Zhao je upozorio međunarodne medije da slijede kineske zakone i propise dok su u Kini, što bi značilo da su strani izvjestitelji obavezni nositi potvrdu koju je izdala vlada, a kojom se identificiraju kao akreditirani novinari kada pokrivaju vijesti.

Šangaj je samo jedan od brojnih kineskih gradova u kojima građani prosvjeduju zbog strogih epidemioloških mjera. Prosvjedi su uzeli maha nakon što se u Urumqiju zapalila zgrada, a stanovnici nisu mogli pobjeći zbog epidemioloških restrikcija, pri čemu je poginulo deset ljudi.

Vezani članci
25. travanj 2024 19:10