StoryEditor

SOLAR FER Novim projektom FER će postati jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj

U sklopu projekta bit će izgrađena solarna elektrana i baterijski spremnik što će omogućiti lokalnu proizvodnju i potrošnju više od 50 posto ukupnih energetskih potreba Fakulteta

Autor:
Global
05/07/2023 u 08:43 h
<p>Predstavljanje projekta na FER-u</p>
Predstavljanje projekta na FER-uFER

U sklopu novog projekta SOLAR FER, izgradit će se solarna elektrana i baterijski spremnik te će time Fakultet elektrotehnike i računarstva biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj. Planovi i ciljevi projekta predstavljeni su na konferenciji koja je održana u ponedjeljak u prostorijama FER-a.

Orijentiran prema učinkovitosti

"Novim projektom solarne elektrane radimo veliki korak upravo u smjeru sustavne strukturne i energetske obnove FER-a nakon koje ćemo biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj, na što smo iznimno ponosni", rekao je Stjepan Bogdan, prodekan za istraživanje i inovacije i dodao da se radi o samo jednom u nizu projekata koje Fakultet priprema.

Solarna elektrana i baterijski spremnik omogućit će lokalnu proizvodnju i potrošnju više od 50 posto ukupnih energetskih potreba FER-a. Ukupna vrijednost projekta je 815.000 eura. Sredstva dolaze iz Islanda, Lihtenštajna i Norveške uz sufinanciranje Hrvatske u iznosu 693.000 eura bespovratnih sredstava.

FER je godinama znanstveno, nastavno i stručno orijentiran na održivosti, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, a to je vidljivo u nastavnom programu kao i u Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koji provodi zajedno s Fakultetom strojarstva i brodogradnje.

Omogućit će to nove nastavne i istraživačke smjerove

image

Predstavljanje projekta na FER-u

FER

"Već dulji niz godina na Fakultetu tražimo modele i načine kako bi potrošnja energije dolazila u što većem postotku iz obnovljivih izvora. Nova solarna elektrana i pripadni baterijski spremnik omogućit će Fakultetu značajnu lokalnu proizvodnju potrošene energije, ali i omogućiti neke nove nastavne i istraživačke smjerove u našem radu", poručio je voditelj FER-ovog projekta Tomislav Capuder.

U posljednje tri godine FER je znanstvenu i stručnu izvrsnost nadogradio nizom investicija među kojima su nove solarne elektrane, niz baterijskih spremnika, sustav upravljanja potrošnjom energije te punionica za električna vozila.

Vezani članci
29. travanj 2024 14:50