StoryEditor

SPAJALICA.HR Nova aplikacija za jednostavnije povezivanje poslodavaca i studenata

Primarna funkcija Spajalice je digitalno potpisivanje studentskih ugovora za studente i poslodavce

23/02/2023 u 08:21 h
12353
Unsplash

Digitalni portal poslova pod nazivom Spajalica najnovija je aplikacija za povezivanje studenata i poslodavaca. Cilj pokretanja ove aplikacije jest digitalizacija tržišta rada te olakšavanje procesa zapošljavanja za studente i administrativnih poslova za poslodavce.

Digitalni potpis

Povratne informacije dosadašnjih korisnika aplikacije vrlo su pozitivne, a njezin osnivač Marko Komerički naglašava da je prihvaćanje Spajalice velik korak za digitalizaciju društva i studentsko zapošljavanje.

Ova aplikacija predstavljena je u rujnu prošle godine, a nastala je u suradnji Ureda za razvoj karijera Sveučilišta u Zagrebu, Agencije za komercijalnu djelatnost i sveučilišne tvrtke Stablo znanja čiji je osnivač također Marko Komerički. Primarna funkcija Spajalice je digitalno potpisivanje studentskih ugovora za studente i za poslodavce.

"To konkretno znači da korisnici Spajalice ne trebaju koristiti nikakav čitač kartica, USB ili slično da bi digitalno potpisali studentski ugovor. Ugovori se potpisuju kroz aplikaciju Spajalica udaljenim potpisnim certifikatom Certilia izdanim od strane Agencije za komercijalnu djelatnost. Taj potpis ima isti pravni učinak kao i naš vlastoručni potpis", objašnjava Komerički.

Za registraciju na aplikaciji potrebno je aktivirati elektroničku osobnu iskaznicu (e-Osobnu), odnosno potpisni certifikat koji ima istu pravnu snagu i kao vlastoručni potpis te se prijaviti osobnim podatcima kao što su ime i prezime, OIB i e-mail adresa. Aplikacija korisnicima, odnosno studentima i poslodavcima, pruža brži način za izdavanje studentskih ugovora, slanje ugovora u studentski servis te izdavanje računa poslodavcu.

Brža isplata plaće

Sukladno tome, kako ističe osnivač Komerički, ubrzano je i ono što je studentima najbitnije – isplata plaće. Kroz Spajalicu cijeli proces odvija se automatski.

"Nakon što su poslodavac i student potpisali obračun studentskog ugovora, on je odmah vidljiv studentskom servisu na temelju kojeg se poslodavcu izdaje račun i koji je odmah vidljiv kroz Spajalicu. To je velika prednost za studente, ali i za poslodavce", navodi osnivač te dodaje da je, prema njihovom izračunu, vrijeme potrebno za isplatu novca studentima nakon odrađenog posla u prosijeku ubrzano za 10 do 12 dana.

Ugovori koji se provode kroz Spajalicu u potpunosti u skladu sa Zakonom o obavljanju studentskih poslova. Sva tri potpisnika, poslodavac, student i studentski servis, potpisuju ugovor elektroničkim potpisom najviše razine.

"To je bitno za naglasiti jer smo čuli za slučajeve u kojima studenti kažu kako oni već digitalno potpisuju studentske ugovore. Međutim, onda nam pojasne da oni preuzmu digitalnu verziju fizičkog ugovora i onda 'zalijepe' svoj potpis u nekom računalnom programu. To, nažalost, nije valjan potpis i studentski servis ne smije prihvatiti takav ugovor jer time krši Zakon", tumači Komerički.

Vezani članci
20. travanj 2024 11:01