StoryEditor

STUDIJ NEURODATA Dva zagrebačka fakulteta ostvaila suradnju kroz novi diplomski studij na engleskom jeziku

Cilj projekta je stjecanje interdisciplinarnih znanja potrebnih za rješvanje pitanja u neuroznanosti

19/11/2022 u 08:00 h
12506
UNSPLASH

Fakultet elektrotehnike i računarstva i Medicinski fakultet ostvarili su suradnju na projektu Erasmus Mundus i to formiranjem dvogodišnjeg diplomskog studija Erasmus Mundus Joint Master Degree in Brain and Data Science - NeuroData. Studij će se održavati na engleskom jeziku, a namijenjen je studentima biomedicine, biomedicinskog inženjerstva, računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Cilj projekta je stjecanje interdisciplinarnih znanja potrebnih za rješavanje pitanja u neuroznanosti, a voditelji projektnih timova hrvatskih fakulteta su prof. dr. sc. Melita Šalković-Petrišić s Medicinskog fakulteta i prof. dr. sc. Mario Cifrek s FER-a.

Dvostruka titula

''Prijave za upis prve generacije studenata za iduću akademsku godinu počele su u studenom ove godine. Prijaviti se mogu studenti iz cijelog svijeta, uključujući i Hrvatsku, a upisna kvota je 20 studenata po akademskoj godini'', izjavio je Mario Cifrek, profesor s FER-a i jedan od voditelja projekta.

Prvu godinu studija svi studenti pohađaju na Sveučilištu Bar-Ilan u Izraelu, a predmeti su organizirani s ciljem da svi polaznici steknu podjednaka temeljna znanja iz područja neuroznanosti i znanosti o podacima bez obzira na njihovu prethodnu naobrazbu samo u jednom od ovih dvaju područja. Istu tu godinu završavaju na obaveznoj dvotjednoj Ljetnoj školi koju organiziraju MEF i FER. Tijekom dva tjedna studenti upoznaju mentore s partnerskih sveučilišta i, ovisno o svojim preferencijama, dogovaraju na kojem će od njih pohađati drugu godinu studija i raditi diplomski rad.

''Nakon završetka studija i obrane diplomskog rada, studenti stječu dvostruku titulu magistra Sveučilišta Bar-Ilan i magistra sveučilišta na kojem izrađuju, ali i brane diplomski rad'', dodao je profesor Cifrek.

Uvjete prijavljenih studenata razmatra Povjerenstvo koje se sastoji od predstavnika svih partnera i boduje prijave po utvrđenim ocjenjivačkim ljestvicama. Studenti se biraju po kriterijima izvrsnosti u prethodnoj naobrazbi i poznavanju engleskog jezika.

Kompetitivnost na međunarodnom tržištu rada

''Ovaj je diplomski studij nastavak tradicionalno uspješne suradnje MEF-a i FER-a na interdisciplinarnim istraživanjima koja ne bi bila moguća bez doprinosa znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja znanosti'', istaknula je voditeljica projekta i profesorica na Medicinskom fakultetu, Melita Šalković-Petrišić.

Studenti koji završe ovaj diplomski studij moći će se uključiti u razna istraživanja kao dio tima, ali stečena znanja mogla bi im omogućiti razvoj i provedbu vlastitih ideja te mogućnost pokretanja vlastitog poduzetničkog pothvata.

''Kao primjer, navodimo područje nosivih uređaja, usluga i aplikacija za praćenje parametara vezanih uz zdravstveno stanje i aktivnosti čovjeka, danas sve više prisutnih kao dio mobilnih telefona čiji sustavi generiraju ogromne količine podataka. Uz poznavanje metoda i alata za obradu i analizu prikupljenih podataka, studenti ovog studijskog programa će poznavati i fiziološke mehanizme njihovog porijekla što će im sigurno dati prednost u razvoju specifičnih aplikacija, a samim time povećati njihovu kompetitivnost na međunarodnom tržištu rada'', dodatno je objasnio Cifrek.

Erasmus+ financiranje ovog studija odobreno je u trajanju od 72 mjeseca za ukupno četiri generacije studenata, a projekt je započeo još 1. rujna 2022., dok prijave za iduću akademsku godinu započinju tijekom ovog mjeseca, navodi Sveučilište u Zagrebu. To je peti po redu odobreni Erasmus Mundus združeni diplomski studij na Sveučilištu u Zagrebu uz prethodno odobrene EMJM programe na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, FER-u, Agronomskom fakultetu i Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu.

Vezani članci
26. travanj 2024 09:07