StoryEditor

SUĐENJE U ZAMBIJI Hrvati ponovno uhićeni nakon povlačenja optužnice

Još nije poznato što će biti s djecom koju su četiri para posvojila

08/02/2023 u 07:41 h
14746
PIXABAY

Sud u Ndoli odbacio je optužnicu protiv osmero Hrvata, nakon što su gotovo dva mjeseca proveli u pritvoru u Zambiji zbog optužbi za pokušaj krijumčarenja djece. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je u ponedjeljak da u roku od 48 sati moraju napustiti zemlju, no imigracijska služba zaustavila ih je u zračnoj luci prije leta za Hrvatsku i ponovno odvela u zatvor, prenio je Jutarnji list

Od neimenovanih izvora tužiteljstva u Ndoli, HRT navodi da Zambija ima nove čvrste dokaze zbog čega žele ponovno otvoriti slučaj. Vlada je stupila u kontakt s odvjetnikom koji je rekao da će uskoro biti s hrvatskim državljanima te je potvrdio da su uhićeni zbog istih optužbi.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon ponovnog uhićenja ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je da je ovo "doista čudna i neobična situacija" te da je uvjeren da će se detalji ove "iznenadne situacije" otkriti na prvom idućem ročištu. Dodao je i da će u narednom razdoblju djeca biti prioritet, prenosi HRT

"Mi ćemo i dalje svim naporima nastaviti štititi hrvatske državljane. Ne samo ovih osmero odraslih, već i djecu koja se i dalje nalaze u Zambiji", rekao je ministar te dodao da djecu mogu pokušati dovesti u Hrvatsku "diplomatskim putem".

Četiri para uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli. Optuženi su zbog sumnje na trgovinu ljudima te zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Prije dva tjedna pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode, piše Hina. Sud u Zambiji je jučer povukao optužnicu, ali Hrvati su opet privedeni i zadržani u pritvoru zbog istih optužbi za koje ih se teretilo.

Također, još nije poznato što će biti s djecom koju su četiri para posvojila i koja su im oduzeta nakon podizanja optužnice. Pristup djeci nije bio dopušten ni posvojiteljima ni hrvatskim diplomatima, objavio je HRT

"Sljedeći naš korak je brinuti se i pružiti konzularnu zaštitu djeci. Uz sav napor nismo uspjeli doći do njih. Oni imaju hrvatske isprave i prema tome ih smatramo hrvatskim državljanima", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ministarstvo je u priopćenju naglasilo da je uhićenima od prvoga dana pružena konzularna pomoć u skladu s Ustavom RH i Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima. Istaknuto je i da će im pri povratku u Hrvatsku nadležna tijela pružiti potrebnu pomoć, kao što su i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, a nakon ponovnog uhićenja u Ndolu dolazi i hrvatski veleposlanik u Južnoj Africi Ante Cicvarić.

Vezani članci
25. travanj 2024 01:48