StoryEditor

OSLOBOĐENI HRVATI U ZAMBIJI S njima u Hrvatsku dolaze i posvojena djeca

Banski dvori navode da je Hrvatska od trenutka pritvaranja do završetka sudskog postupka štitila prava i interese svojih državljana

02/06/2023 u 19:00 h
<p>Sud<br />
<br />
Sud PIXABAY

Viši sud u zambijskom gradu Ndoli oslobodio je osmero hrvatskih državljana. Iz Vlade su priopćili da je "sutkinja u svojoj odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni", prenosi Hina.

Iz Banskih dvora su naveli da je Hrvatska od trenutka pritvaranja do završetka sudskog postupka štitila prava i interese svojih državljana. Među njih pripada i četvero posvojene djece koja su stekla hrvatsko državljanstvo. Oni će zajedno s posvojiteljima vratiti u Hrvatsku. Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, izjavio je da će im biti organiziran najbrži mogući transfer u Hrvatsku. 

Prošli tjedan je na zambijskom sudu saslušano troje svjedoka uključujući Ivana Pernara kojeg je sud opomenuo za neprimjereno izražavanje. Svjedoci su bili i socijalna radnica koja je preuzela djecu te službenik imigracije koji je uhitio Hrvate. Na sud su dovedena i djeca da bi im se potvrdio identitet. Pretprošli tjedan ispitane su imigracijska službenica i recepcionerka hotela u kojem su Hrvati odsjeli. Međutim, nakon toga su odgođena dva ročišta jer optužba nije dovela najavljene svjedoke, piše Index. 

Osmero Hrvata uhićeno je početkom prosinca 2022. godine u zračnoj luci u Ndoli. Sumnjalo se na trgovinu ljudima kao i u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Krajem siječnja pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode. Sud u Zambiji je nedugo nakon toga povukao optužnicu, ali Hrvati su opet bili privedeni i zadržani u pritvoru zbog istih optužbi. 

Vezani članci
28. travanj 2024 20:01