StoryEditor

UMJETNA INTELIGENCIJA Novinarima štedi vrijeme, ali još ih nije u mogućnosti potpuno zamijeniti

Razumijevanje AI programa bit će ključno za opstanak medija, rekao je Alex Connock

23/03/2023 u 20:58 h
15272
PIXABAY

Umjetna inteligencija ima potencijala poboljšati neovisno novinarstvo, ali ga i zamijeniti, rekao je Mathias Dopfner, direktor izdavačkog giganta Axel Springer.

AI kao pomoć novinarima

Tvrtke pod okriljem izdavača već rabe umjetnu inteligenciju (AI) kao podršku novinarima, izvijestio je AFP. Među njima su političke novine Politico i njemački tabloid Bild. Ove promjene dogodile su se samo godinu dana nakon što su brojni novinari zaključili da ChatGPT nije dovoljno razvijen da preuzme njihov posao, iako se redakcije u zadnjem desetljeću sve više automatiziraju.  Algoritmima se koriste u traženju obrazaca kao što su oni u ekonomskim podacima.

Portali veliku pozornost pridaju ključnim riječima u naslovi. Tako osiguravaju da ih algoritmi Googlea i Facebooka čine što vidljivijima. Pojedine redakcije imaju vlastite programe za bolje targetiranje i oglašavanje. Ti alati šalju sadržaj onima za koje je zaista namijenjen, pisao je CNET. Zbog toga Alex Connock koji je proučavao medijski menadžment i umjetnu inteligenciju smatra da će ovladavanje sličnim alatima biti ključni za opstanak medija.

"Mislim da alati umjetne inteligencije već zamjenjuju ljude u tipovima novinarstva kao što su sportski izvještaji i financijski rezultati i toga će biti sve više“, rekao je Connoc te dodao da će zbog upotrebe alata za stvaranje sadržaja biti manje radnih mjesta općenito. To neće biti problem na području analitike i kod vrhunskog izvještavanja, kazao je.

Ušteda vremena, ali ne i zamjena

Na tragu toga je i Mike Wooldridge sa Sveučilišta Oxford koji tvrdi da bi računski sustavi mogli zamijeniti novinare u najjednostavnijim zadacima.

"Ova će tehnologija zamijeniti novinare na isti način na koji su proračunske tablice zamijenile matematičare“, kazao je te uz to objasnio da ne misli da je tehnologija prijetnja za novinare.

Detaljnije istraživanje proveli su francuski novinari Jean Rognetta i Maurice de Rambuteau. Oni su htjeli vidjeti u kojoj mjeri umjetna inteligencija može preuzeti ulogu novinara.

Zaključili su da se AI uvelike služi Wikipedijom te da programi još nisu sposobni zamijeniti pravog novinara nego samo štede vrijeme. Novinarima i urednicima omogućuju da dulje testiraju, istražuju i izvještavaju u područjima za koje su stručni. Umjetna inteligencija to ne može i potreban joj stalan nadzor i održavanje procesa na pravom putu, poručili su Rognetta i de Rambuteau.

"Novinari su zahvaćeni sindromom velike tehnološke zamjene, ali ja u to ne vjerujem", rekao je Rognetta.

Vezani članci
26. travanj 2024 17:26