StoryEditor

OPROSTITE ŠTO SMETAM, NE MOGU DISATI Uručeni zahtjevi Vladi, Matijanićevu smrt nazvali ‘medicinski potpomognutim ubojstvom‘

Tijek prosvjeda pratili ste na Globalu

05/02/2023 u 11:16 h
<p>Prosvjed 'Oprostite sto smetam, ne mogu disati'<br />
 </p>
Prosvjed 'Oprostite sto smetam, ne mogu disati'  PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

Oprostite što smetam, ne mogu disati – riječi su to kojima se hitnoj službi obratio Vladimir Matijanić, novinar Indexa, netom prije svoje smrti od posljedica covida. Šest mjeseci nakon tragične smrti, Hrvatsko novinarsko društvo organizira prosvjed upravo naziva "Oprostite što smetam, ne mogu disati", kako bi se upozorilo da se neće prešutjeti zataškavanje okolnosti u kojima je Matijanić umro.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i Andrea Topić na kraju prosvjeda predali su hrvatskoj Vladi zahtjeve iz peticije koju je potpisalo gotovo 5000 ljudi. Traže novu, neovisnu istragu Matijanićeve smrti i ostavku ministra Beroša. 

''Ovo je prosvjed i za sve koji su doživjeli tragediju poput Vladine. Da stvari ne funkcioniraju govore stotine mailova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske, kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sustav, sustav u kojem pacijenti poput Matijanića neće biti žrtve'', kazao je Zovko. Potpredsjednik HND-a Branko Mijić nadovezao se opisujući Matijanićevu smrt ''medicinski potpomognutim ubojstvom".

image

Prosvjed 'Oprostite sto smetam, ne mogu disati'
 

PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

"Zataškavanjem istine Vladimira žele ubiti po drugi put. Prije devet mjeseci kada smo Matijaniću uručili nagradu za najbolji novinarski rad nismo ni mislili da će se ovo dogoditi. Žele nas uvjeriti da je sve bilo u redu. Nije i nećemo to prihvatiti i ne samo zbog Matijanića, nego zbog svih građana koji su doživjeli tragediju poput Vladimirove", dodao je Zovko. 

image

Prosvjed 'Oprostite sto smetam, ne mogu disati'
 

PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

Traži se ostavka ministra Beroša

U 12 sati započelo je okupljanje brojnih novinara i drugih medijskih djelatnika, Matijanićevih kolega, prijatelja, obitelji i najbližih suradnika, ali i liječnika, medicinskih sestara i drugih medicinskih djelatnika. U 13 sati kreće prosvjedna šetnja od Novinarskog doma, preko Trga Republike Hrvatske, Frankopanskom do Ilice, Ilicom do Trga bana J. Jelačića, Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg.

Na Markovu trgu svoje je poruke poslala Andrea Topić, novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić te predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

image

Na Markovu trgu će svoje poruke poslati Andrea Topić, novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić te predsjednik HND-a Hrvoje Zovko

PETRA OREšKOVĆ/GLOBAL

HND i ovom akcijom ustraje na zahtjevima postavljenima u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana u kojima se traži da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju Vladimira Matijanića te da ministar zdravstva Vili Beroš, koji u propustima sustava kojim upravlja ne vidi ništa sporno – odstupi s te odgovorne funkcije, piše HND.

Nađeni propusti su - nebitni?

Kako naglašavaju, ovo nije prosvjed protiv radnica i radnika u zdravstvu. I oni su jednako tako žrtve sustava koji ne funkcionira. I zato se održava ovaj prosvjed: protiv sistema koji je ubio Vladimira Matijanića, za neovisnu istragu okolnosti njegove smrti, za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša i da se ne ponovi više nikome.

image

Prosvjed 'Oprostite sto smetam, ne mogu disati'
 

PETRA ORESKOVIC/GLOBAL

Podsjećamo, Vladimir Matijanić preminuo je u Splitu u 5. kolovoza 2022. u 51. godini života. Preminuo je od posljedica covida nakon što ga, kako je rekla njegova partnerica i novinarka Andrea Topić, hitna nije htjela primiti jer navodno nije bio hitni slučaj. Matijanić nije bio cijepljen jer je imao autoimune i druge bolesti.

image

HND i ovom akcijom ustraje na zahtjevima postavljenima u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana

PETRA OREŠKOVIĆ/GLOBAL

Ministar zdravstva Vili Beroš na 125. Kongresu poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, održanom u listopadu 2022. potvrdio je da su u liječenju Matijanića utvrđene određene nepravilnosti.

"Određene nepravilnosti su nađene, međutim, upućene su na daljnje postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori i županijskom odvjetništu. Ministarstvo nije istražno tijelo", naglasio je i dodao da su u okviru svoje nadležnosti napravili sve, našli određene propuste u pružanju zdravstvene zaštite, ali ne bitne, jer je liječnica primarne obiteljske medicine u nekoliko navrata rekla pacijentu da ode u bolnicu, izdala mu i uputnicu nakon što je prvi put pregledan u bolnici i otpušten kući.

image

Prosvjed 'Oprostite sto smetam, ne mogu disati'

PETRA ORESKOVIC/GLOBAL
image

Prosvjednici hodaju gradom s transpatentima kojima su poslali jasnu poruku 

PETRA OREšKOVIć/GLOBAL
image

Andrea Topić

PETRA ORESKOVIC/GLOBAL
Vezani članci
26. travanj 2024 18:31