StoryEditor

KARIJERA BEZ DIPLOME Većina novih gospodarstvenih zanimanja do 2030. neće zahtijevati visoko obrazovanje

Potražnja za zaposlenicima sa sveučilišnom diplomom pada još od pandemije koronavirusa

02/06/2023 u 08:10 h
17898
FREEPIK

Do 2023. godine 60 posto novonastalih zanimanja u gospodarstvu neće zahtijevati sveučilišnu diplomu, predviđa američki Zavod za statistiku rada, prenosi CNBC. Poduzeća daju sve više prilika zaposlenicima koji su se odlučili na tržište rada stupiti odmah nakon srednje škole pa je tako broj poslodavaca koji od svojih radnika zahtijevaju visoko obrazovanje u padu još od pandemije korona virusa, pokazalo je nedavno istraživanje ZipRecruitera, američke stranice za zapošljavanje.

Dobro plaćeni bez diplome

Analitičari društvene mreže LinkedIn proveli su u razdoblju od 2021. do 2023. analizu profila radnika i poslodavaca na svojoj stranici, a prema dobivenim rezultatima napravili listu najbrže rastućih poslova za koje nije potrebna diploma prvostupnika. Consulting, marketing, istraživanje, ljudski resursi te mediji i komunikacija zanimanja su koja od zaposlenika ne zahtijevaju završeni preddiplomski studij, a trenutno su u porastu.

Tako je sve više pisaca, asistenta produkcije, urednika i voditelja produkcije koji nemaju diplomu. Broj zaposlenih u consultingu bez diplome prvostupnika između 2021. i 2022. godine porastao je za 34 posto. Neka su od ovih radnih mjesta i visoko plaćena. Prema ZipRecruiteru, konzultanti mogu godišnje zaraditi i do 167.000 dolara, a plaća voditelja proizvodnje ne pada ispod 106.000 dolara godišnje.

Prednost na komunikacijskim vještinama

Obrazovanje kandidata pri zapošljavanju u ljudskim resursima nekada pada u drugi plan, objašnjava Andrew Seaman, viši glavni urednik za poslove i razvoj karijere u LinkedIn News, jer poslodavci sve više cijene vrline komunikacije i vodstva. Smatra i da postoji dragocjeno životno iskustvo koje osoba može unijeti u posao u ljudskim resursima. Također, sve više tvrtki nudi programe obuke i certifikacije da bi popunile nedostatke u vještinama.

Takozvane "meke vještine" ili "soft skills" prema menadžerima za zapošljavanje vrlo su tražene, pisao je portal Moj Posao ranije ove godine. Sposobnost učinkovite usmene komunikacije čak je 90 posto menadžera navelo kao izrazito važnom pri traženju posla, a njih 87 posto jednako je ocijenilo i mogućnost timskog rada. Rezultati anketi tijekom godina pokazali su da većina poslodavaca cijeni visoko obrazovanje, no iskustvo može imati ključnu ulogu kada se radi o dobivanju posla ili promaknuću. 

Vezani članci
27. travanj 2024 19:33