StoryEditor

SNJEŽNA KRALJICA Mikaela Shiffrin peti put okrunjena na Sljemenu, Leona Popović u top deset

Druga hrvatska predstavnica Zrinka Ljutić nije završila prvu vožnju

04/01/2023 u 19:20 h
<p>Druga voznja prve utrke zenskog slaloma Audi FIS Svjetskog skijaskog kupa Snow Queen Trophy 2023. Pobjednica Mikaela Shiffrin.</p>
Druga voznja prve utrke zenskog slaloma Audi FIS Svjetskog skijaskog kupa Snow Queen Trophy 2023. Pobjednica Mikaela Shiffrin.MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Američka skijašica Mikaela Shiffrin postala je nova Snježna kraljica u prvom od dva ovogodišnja sljemenska slaloma. Slavila je sa 76 stotinki prednosti ispred Slovakinje Petre Vlhove te sekundom i 21 stotinkom ispred Šveđanke Anne Swenn Larsson, dok je Leona Popović završila na desetom mjestu, pišu Sportske novosti.

Popović je krenula 13. te je u cilj nakon prve vožnje ušla deseta sa zaostatkom od sekundu i 87 stotinki za vodećom Shiffrin. Druga hrvatska predstavnica Zrinka Ljutić krenula je sa startnim brojem 17, no nakon lošeg ulaska u stazu nije završila prvu vožnju, zajedno s još 20 skijašica.

U drugoj vožnji staza je malo popustila u donjem djelu te je to predstavljalo dodatan problem za skijašice. Posljedica toga je  da njih sedam nije uspjelo završiti drugu vožnju. Popović je zato bila nešto opreznija u drugoj vožnji te je u cilj ušla četvrta sa zaostatkom od 17 stotinki, a zbog nekoliko odustajanja skijašica nakon nje uspjela je završiti deseta.

Petom uzastopnom pobjedom u Svjetskom kupu Shiffrin je stigla i do rekorda u broju pobjeda jedne skijašice iznad Zagreba. Naime, pet puta staviti na sebe krunu Snježne kraljice nije nikom drugom pošlo za rukom. Novom krunidbom prestigla je Austrijanku Marlies Schild koja je također imala četiri pobjede u sljemenskoj utrci. S ukupno 81. pobjedom u karijeri Amerikanka je došla na samo jedan trijumf od rekorderke, njezine sunarodnjakinje Lindsey Vonn, koju će moći prestići već sutra u drugom sljemenskom slalomu.

Ovom pobjedom Shiffrin je povećala ukupno vodstvo u Svjetskom kupu u kojem ima 975 bodova. Na drugom je mjestu Vlhova s 586 bodova, dok u redoslijedu slalomašica također vodi Amerikanka s 525 bodova, ispred Švicarke Wendy Holdener i Vlhove. Leona Popović je na diobi sedmog mjesta sa 156 bodova, dok je Zrinka Ljutić unatoč odustajanju u prvoj vožnji ostala na desetom mjestu sa 128 bodova.

Vezani članci
30. travanj 2024 20:35