StoryEditor

KAO IZ RESTORANA Večera u slijedovima po mjeri studenata

U povodu Međunarodnog dana kuhara i slastičara, Globarica vam donosi jednostavne recepte

20/10/2022 u 07:25 h
14087
UNSPLASH

Članovi Svjetskog udruženja kuharskih saveza svake godine 20. listopada obilježavaju Međunarodni dan kuhara. Tog dana slave svoju struku i svoja znanja prenose na nove generacije. Istog dana obilježava se i Međunarodni dan slastičara. Ne morate biti Jamie Oliver ili Gordon Ramsay da biste napravili finu večeru, već je dovoljno slijediti jednostavne upute. Baš takve vam donosimo u nastavku.

Priprema nije zahtjevna, a okus hrane će biti kao iz najboljeg restorana, bilo da radite večeru za društvo ili samo za sebe. Jela su prilagođena pripremi u studentskoj kuhinji tako da za njih nije potreba pećnica, mikser ili neki drugi kuhinjski aparat.

Predjelo: Kus-kus s povrćem

Kus-kus je namirnica koja je cjenovno prihvatljiva, a ujedno je i zdrava zamjena za rižu. Radi se ustvari o vrsti tjestenine. Jedini problem kod kus-kusa je što sadrži gluten pa nije prigodan za ljude koje su osjetljivi na njega.

image
PIXABAY

SASTOJCI

3 žlice ulja

65 grama luka

1 ½ češnja češnjaka

65 grama mrkve

65 grama crvene paprike

65 grama žute paprike

1 ½ žlice Vegete

100 grama kus kusa

malo soli

DODATNO:

½ žličice narezane mente

165 grama tofua

100 grama cherry rajčica

PRIPREMA: U tavu na zagrijano ulje stavite nasjeckani luk i češnjak te dodajte mrkvu narezanu na kolutiće. Sve to podlijte s malo vode i kratko pirjajte. Zatim dodajte paprike narezane na kockice te pospite Vegetom. Za još bolji okus dodajte mentu te pirjajte na laganoj vatri oko deset minuta. Dodajte tofu narezan na kockice i cherry rajčice i nastavite pirjati još deset minuta. Kus-kus stavite u 300 mililitara kipuće i posoljene vode te poklopljeno ostavite da se kuha pet minuta. Kus-kus vilicom promiješajte i dodajte prethodno pripremljenom povrću i uživajte u bogatstvu okusa.

Glavno jelo: Kremasta tjestenina sa sirom i šampinjonima

Tko ne voli tjesteninu? Ili sir? I još kada dolaze zajedno, ne može biti bolja kombinacija. Za svega 15-ak minuta imat ćete jelo u kojem će svi okusni pupoljci biti zadovoljeni.

image
PIXABAY

SASTOJCI:

Malo ulja

120 grama pilećih prsa

200 grama šampinjona

50 grama sirnog namaza

70 grama tjestenine

Sol, papar, peršin….

DODATNO:

sir (mozarella, parmezan…)

PRIPREMA: Stavite kuhati tjesteninu po uputstvu s pakiranja. Na zagrijano ulje stavite šampinjone te ih posolite. Pržite ih na laganoj vatri desetak minuta da bi pustili svoju aromu. Zatim dodajte pileća prsa koja ste prethodno izrezali na kockice. Nakon što se piletina ispekla te pobijelila, dodajte sirni namaz te malo vode da se namaz lakše otopi. Tjesteninu ocijedite te dodajte u tavu sa šampinjonima, ugasite vatru te dodajte sir i začine po želji.

Desert: Palačinke

Palačinke su uvijek dobra ideja! Ako ne volite previše eksperimentirati ili se bojite neuspjeha u kuhinji, onda je ovaj desert odličan izbor za vas. Za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka, a poslije za pranje suđa ostaje tek jedna posuda. Ako nekome i ne biste dali sredinu palačinke, to je sasvim u redu, zadržite cijelu za sebe.

image
PIXABAY

SASTOJCI:

3 jaja

2 žlice šećera

Malo soli

12 žlica brašna

2 žličice ulja

2 decilitra mlijeka

2 decilitra vode

Namaz po želji

PRIPREMA: U posudu stavite jaja, šećer i malo soli te sve dobro izmiješajte pjenjačom. Zatim dodajte brašno, ulje, mlijeko i vodu te sve zajedno dobro sjedinite da smjesa bude jednolična te da nema grudica. Provjerite gustoću te po potrebi dodajte još brašna (ako je smjesa previše rijetka) ili mlijeka (ako je smjesa previše gusta). Možete dodati i malo mineralne vode. Po želji u smjesu možete dodati i vanilin ili rum šećer za posebno neodoljiv miris.

Tavu dobro zagrijte te dodajte nekoliko kapi ulja, a zatim stavite tijesto da se peče. Okrećite tavu da bi se smjesa ravnomjerno rasporedila. Palačinke trebaju biti tanke, stoga nemojte ulijevati previše smjese. Kada se na površini palačinke pojave mjehurići te kada se može lagano odvojiti od tave, okrenite palačinku na drugu stranu te je tako pecite oko pola minute, a zatim izvadite na tanjur. Pustite palačinke da se malo ohlade, a zatim ih namažite svojim najdražim namazima.

Ako palačinke želite dovesti na višu razinu, napravite voćni nadjev za koji vam je potrebno smrznuto ili svježe voće (šumsko voće, višnje, maline), šećer, malo vode te gustin.

450 grama voća te dva decilitra vode stavite u posudu i na laganu vatru te zasladite po želji. Kada prokuha, dodajte žlicu gustina koji prethodno treba razmutiti s malo vode. Gustin će zgusnuti voće i vaš nadjev bit će spreman za degustaciju! Uz nadjev, palačinke možete ukrasiti šlag pjenom.

U slast!

Vezani članci
18. travanj 2024 13:31