StoryEditor

MEDENJACI Neizostavni dio svakog blagdanskog stola

Globarica vam donosi jednostavne recepte

19/12/2022 u 15:33 h
<p>medenjaci<br />
medenjaciUNSPLASH

Najfiniji božićni keksići koji su jedan od sinonima za djetinjstvo. Pogađate! Donosimo vam jednostavan recept za klasične božićne medenjake.

Sastojci:

15 dag maslaca

15 dag meda

35 dag glatkog brašna

10 dag mljevenih oraha

1 veliko jaje

1 čajna žličica sode bikarbone

Božićni začini po želji (cimet, klinčić, đumbir…)

Priprema:

Stavite brašno u veću zdjelu, dodajte sodu i orahe te promiješajte. U ovoj fazi pripreme dodajte i božićne začine. U brašno dodajte maslac narezan na tanje listiće te ga smrvite prstima. Smjesi brašna i maslaca dodajte prethodno razmućeno jaje te smjesu opet malo promiješajte. Dodajte med pa rukama ili mikserom umijesite tijesto. Kada postane glatko, tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

Nakon hlađenja tijesto je spremno za oblikovanje. Ako želite velike medenjake, koristite veliku žlicu, a manju ako želite da medenjaci budu manji. Žlicom željene veličine zagrabite smjesu pa je rukama oblikujte u kuglicu. Oblikovane kuglice redajte u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom, no ostavite prostora između njih jer će se tijekom pečenja povećati.

Medenjake pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, otprilike deset minuta. Medenjaci su pečeni kada primijetite da su im donji rubovi tamno smeđe boje. Još vreli medenjaci mogu ostati malo mekani pri vrhu, no ne brinite, stvrdnut će se kada se ohlade.

image

Peceni medenjaci

ZITA TRESCEC

Vezani članci
25. travanj 2024 10:18