StoryEditor

LARA DEMARIN O Dori, nastupu Baby Lasagne i planovima za karijeru

‘Htjela sam na Doru doći upravo s pjesmom koja ima rnb/hip hop prizvuk iz razloga da se time izdvojimo i donesemo neki novi zvuk na scenu Eurosonga‘

Autor:
Barbara Roza Stief Mušec
28/05/2024 u 16:49 h
18359
INSTAGRAM

Mlada pjevačica Lara Demarin iz Pule je solo karijeru započela pjesmom "Uz tebe", a ove je godine bila i jedna od natjecateljica na Dori. Sa svojom pjesmom "Ne vjerujem ti" je daleko dogurala te nastavljala razvijati svoje glazbene snove. Mlada umjetnica polako i sigurno probija se na glazbenoj sceni, a s njom smo razgovarali o daljnjim planovima, koncertima, pa i nastupu Baby Lasagne na Eurosongu.

Lara, kakvi su bili sudionici, zaposlenici i općenito uvjeti na Dori?

Sa sobom nosim jako lijepo iskustvo sa sudjelovanja na Dori. Od ljubaznosti zaposlenika HRT-a i njihove volje da svi budemo zadovoljni do upoznavanja ostalih sudionika i atmosfere izvan scene. Voljela bih ponoviti to iskustvo, sad sa znanjem kako stvari funkcioniraju – puno je tu detalja na koje treba obratiti pažnju i na koje nisi upućen od početka.

Kako funkcioniraju budžeti za nastupe i sama organizacija?

Zapravo je skoro cijeli trošak na tebi kao izvođaču. Ovisno o tome što želiš na sceni sam organiziraš ljude i sam ih financiraš. Od šminke do plesača, rekvizita, kostima, pirotehnike na sceni... HRT ti nudi financiranje vizuala na sceni (LED ekrani) – ali im sam moraš dati imput kako želiš da izgledaju točno po minutaži. Neki izvođači imaju specifične želje pa i to opcionalno dodatno plaćaju. Što se tiče snimki određenih kadrova na sceni – možes ih prepustiti HRT-u, no ako imaš jasnu ideju i viziju, čak i to radiš sam. Imam excel tablicu s točnim sekundama i nazivima kadrova te nacrtima gdje i kako želim da se kamere kreću. Smatram da je to jako bitno ako želiš jasno prenijeti priču. Ali utrošeno je svakako puno vremena i novca.

Kako to da si se odlučila prijaviti na Doru?

Veliki sam fan takvog koncepta nastupa, gdje se obraća pažnja na sveukupni projekt, a ne samo pjesmu. Dugo sam imala želju okušati se u tome i kad se složila priča s pjesmom i skupilo budžeta, odlučila sam da sam spremna prijaviti se i držala fige za prolazak!

Jesi imala na umu da ćeš se prijaviti na Doru kad si stvarala svoju pjesmu?

Htjela sam na Doru doći upravo s takvom pjesmom koja ima rnb/hip hop prizvuk iz razloga da se time izdvojimo i donesemo neki novi zvuk na scenu Eurosonga. Unatoč tome što smo svjesno radili na žanru kojeg nismo navikli čuti na tim pozornicama, pjesmu smo prilagođavali smjernicama za koje smatram da bi jedna eurovizijska pjesma trebala imati i gradili aranžman po scenskoj viziji koja je postojala od samog početka stvaranja pjesme.

Jesi li zadovoljna nastupom na Dori? Sada kad gledaš, bi li nešto napravila drukčije?

Jako sam zadovoljna s obzirom na sve uvjete i iznenađenja koja su se dogodila. Od ozljede plesača pa do rasparanog kostima prije odlaska na scenu. Kao novostvorena ekipa, bez iskustva na sličnim projektima, bili smo spremni na izazov i mislim da smo ostvarili sve zamišljeno. S velikim guštom volim pogledati snimku nastupa i baš sam ponosna, posebno zato što stojim iza svega što se na sceni dešava.

Jesi li se s nekime posebno zbližila na Dori?

Nisam uspjela baš svih upoznati obzirom na to da su bile dvije polufinalne večeri, ali jako puno kolega poznajem i od prije. Izdvojila bih Kedžu i Eugena kao nove prijatelje s kojima sam ostala i dalje u kontaktu. Žao mi je da nismo imali više vremena za druženje.

Razmišljaš li i o prijavi sljedeće godine?

Nažalost, trenutno si ne mogu to priuštiti, ali jednog dana se vraćam sigurno! Ideje su već u razradi!

Što misliš o nastupu Hrvatske na Eurosongu?

Jako sam ponosna na Baby Lasagnu i cijeli njegov tim, posebno zbog njegove skromnosti koja stoji iza cijele priče. Mislim da je razrađen svaki detalj, posebno mi se sviđa naglasak na istarsko porijeklo kroz zvuk i kostime, energija koju donose kao tim, pamtljiva koreografija… Moram pohvaliti i pozadinski angažman poput dobro smišljenih popratnih stvari – merch, tabletići, slikovnice... Smatram da je ovo naš najbolji plasman na Eurosongu u dugo vremena s velikim razlogom!

Smatraš li da Eurosong i njegovi rezultati ovise o politici?

Cijela umjetnička scena ovisi o politici, a u Eurosongu je to još i posebno naglašeno radi internacionalne komunikacije. Općenito se ne volim zavlačiti niti stresirati oko stvari na koje ne mogu imati utjecaj kao pojedinac.

Kakvi su ti planovi za buduću karijeru? Spremaš li neke nove pjesme ili nastupe?

Trenutno radim na jednoj glazbenoj suradnji i na dva singla koja izlaze ove godine. Usporedno s autorskim radom, radim i na nekim novim projektima, ali naglasak mi je na svom bendu i nastupima. Na jesen se vraćamo u Sax i mjesečne angažmane, ali pripremamo i jedan veći samostalni koncert!

Vezani članci
27. srpanj 2024 02:06