StoryEditor

GENERACIJA Z Na radnom mjestu nephodna im je pozitivna organizacijska kultura i briga za mentalno zdravlje

Poslodavci su suočeni s novim izazovima jer pokoljenja koja dolaze ne prioritiziraju isključivo visoke plaće

Autor:
Lea Zagorac
24/05/2024 u 08:45 h
13319
PEXELS

Generacija Z već je nekoliko godina na tržištu rada, a mnogi poslodavci suočavaju s izazovom uključivanja njezinih pripadnika u radno okruženje. Sve češći su stereotipi o lijenosti, nestrpljivosti i arogantnosti, ali pritom se zanemaruje da je poslovna kultura danas puno drugačija nego prije desetak godina.

Rad od kuće nije idealan

Sve se brže mijenja pa radno okruženje može uključivati niz različitih radnih praksa. Psihologinja Anamarija Karin ističe kako mladima više nije samo dovoljna financijska sigurnost.

"Mladi danas nemaju nužno slabije radne navike koliko su imali prilike odrastati u svijetu u kojem postoji bezbroj poslovnih prilika gdje su oni ti koji odlučuju koju od tih prilika ili izbora će prihvatiti", kazala je Karin.

Zbog različitih potreba i ciljeva, naglasila je i važnost poticanja razgovora i razumijevanje među zaposlenicima različitih generacija kako bi se razumjele razlike u radnim praksama.

Lucija Jurić, studentica grafičkog dizajna koja balansira rad iz ureda i od kuće, istaknula je jedan od izazova s kojim se susreće kao mlada zaposlenica.

"Za mene je ključno održavanje ravnoteže između profesionalnog i privatnog života. Ima dana kada nemam vrijeme za sebe jer mi posao i fakultet zaokupe cijeli dan, a mislim da to ne bi trebalo biti dopustivo", naglasila je Lucija.

Iako se rad od kuće čini idealnim, to i nije baš tako. Rad kod kuće pruža dozu fleksibilnosti, ali može dovesti do nedostatka ili čak gubitka radne discipline. Lucija priznaje da kada radi izvan ureda primjećuje nedostatak motivacije i produktivnosti, ali i odgađanjem radnih zadataka.

Poslodavci moraju dati podršku

A iako je tehnologija donijela mnoge benefite u poslovnu kulturu, sve više remeti balans između privatnog i poslovnog života mladih, ali i starijih zaposlenika.

"Zaposlenici više nemaju mogućnost završiti sa svojim radnim danom i ostaviti posao u uredu, nego često kroz cijeli dan i tjedan odrađuju manje ili veće poslovne zadatke te su im vrijeme za posao i privatan život u potpunosti izmiješani", istaknula je psihologinja Karin te dodala kako se oni često suočavaju s pritiskom da budu stalno dostupni, što može ugroziti njihovo mentalno zdravlje i dovesti do iscrpljenosti.

Generacija Z je ključna radna snaga budućnosti pa je važno privući, ali i zadržati mlade zaposlenike. Karin je napomenula da su poslodavci ključni u podršci i motivaciji mladih zaposlenika.

"Osim stimulativnih plaća, važno je osigurati mogućnosti učenja, napretka te poticati pozitivnu organizacijsku kulturu. Bilo bi korisno da se u organizaciji njeguje kultura mentalnog zdravlja, danas mnoge firme svojim zaposlenicima financiraju psihološka savjetovanja. Važno je pokazati da se netko za njih brine i da su oni važni dio organizacije", zaključila je Karin

Vezani članci
22. listopad 2024 10:44