StoryEditor

50. OBLJETNICA HRAMA GLAZBE Predstavljeni je koncertni ciklus Lisinski subotom

Novi ciklus kreće 30. rujna, a donosi šaroliki program s velikim glazbenim zvijezdama

24/05/2023 u 07:27 h
17832
LARA HORVAT

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski slavi 50 godina postojanja, a kao rođendanski poklon donosi 15 svjetskih i domaćih orkestra. Na konferenciji za novinare predstavili su njihov plan i program za ciklus Lisinski subotom u sezoni 2023./2024.. Prisustvovalo je petero gostiju koji su pobliže objasnili koji će se programi izvoditi.

Ciklus Lisinski subotom otvara se 30. rujna sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije koji će izvoditi program Opera bez riječi. Izvodit će četiri najpoznatija dijela iz Wagnerovih opera. Vagnerijanska opera imala je veliki utjecaj na Claudea Debussyja te će iz toga razloga suita iz opere Pelas i Melisanda biti izvedena.

Studentski koncerti

Mlade glazbene nade Muzičke akademija u Zagrebu imat će dva nastupa. Prvi nastup održat će se 18. studenog 2023. s temom prisjećanja na Vukovarsku žrtvu. Izvest će dva djela, Misu za soliste Josipa Prajza i Koncert za orkestar Witolda Lutoslawskog. Taj nastup bit će prva suradnja šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije i Muzičke akademije.

"Divirtimento - glazba radosti!" moto je drugog nastupa Muzičke akademije koji će se održati 20. travnja 2024.. Koncert je posvećen židovskim glazbenicima te će se samo njihova djela izvoditi. Inspiracija za ime programa poznata je studentska pjesma Gaudeamus igitur - "U veselju živimo dok smo tako mladi". Skladbe će biti vedre i vesele, vođene duhom mladosti i poletnosti.

image
LARA HORVAT

Izvodit će se djela slavnih skladatelja

Nastavljajući u vedrome tonu dolazi Slovenska filharmonija s još lakšim i zabavnijim tonovima. Koncert se održava 11. svibnja 2024., a dirigent je poznati britanski orguljaš, pijanist i dirigent Wayne Marshall. Izvodit će tri skladbe Georgea Gershwina, suitu iz baleta "Fancy Free" Leonarda Bernsteina i Ravelovu "Alborada del gracioso".

Uz 50. rođendan Dvorane, Zagrebački solisti proslavit će svoju 70. obljetnicu 24. veljače 2024. koncertom u Lisinskom. Svečani koncert otvorit će Frano Parać sa svojom praizvedbom, a Zagrebački solisti ugostit će svjetsku violinističku zvijezdu Juliana Rachlina. Uz praizvedbu, izvest će još tri dijela slavnih skladbenika Wolfganga Amadeusa Mozarta, Petra Iljiča Čajkovskog te Johanna Sebastiana Bacha. Za kraj koncerta na pozornicu će doći i svi stari članovi te će zajedno odsvirati skladbu s kojom će završiti svoj program.

Prodaja pretplate započinje u podne 23. svibnja 2023. godine, a mogu se kupiti na blagajnama Lisinskog te na online mrežnoj stranici. Prodaja pretplate prije ljetne stanke završava u petak 14. srpnja 2023., a nastavlja se u ponedjeljak 4. rujna 2023. te traje do kraja rujna.

Vezani članci
25. travanj 2024 21:25