StoryEditor

TALENTIRANI SOLISTI Studenti Muzičke akademije održali koncert u Lisinskom

David Batinić, uz pomoć Zagrebačke filharmonije, izveo praizvedbu svoje skladbe ‘Tri impresije sa Sjevera za simfonijski orkestar‘

21/01/2023 u 16:11 h
<p>Solist Sven Crnković svira saksofon.<br />
 </p>
Solist Sven Crnković svira saksofon.  LARA HORVAT/GLOBAL

Studenti Muzičke akademije održali su sinoć uz Zagrebačku filharmoniju koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Nastupala su četiri solista, a Zagrebačku filharmoniju vodila je dirigentica Jasenka Ostojić. 

"Lijepo mi je bilo, baš fina atmosfera. Čak sam i malo meditirala. Uz to baš mi je bilo super. Svi su solisti lijepo nastupali. Nemam zamjerke. Uživala sam", rekla je nakon koncerts Blanka Šimetcki, obožavateljica klasične glazbe.

Prvi solist, David Batinić, uz pomoć Zagrebačke filharmonije, izveo je praizvedbu svoje skladbe "Tri impresije sa Sjevera za simfonijski orkestar". Batinić je upravo s tom skladbom u rujnu diplomirao kompoziciju u klasi Berislava Šipuša. Mladi glazbenik od 2020. godine radi kao nastavnik teorijskih glazbenih predmeta u Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića.

Nela Katalenić Klinar, druga solistica, izvela je "Puskai pogibnu ja" iz opere "Evgenije Onjegin". Studentica je četvrte godine Muzičke akademije, a sudjelovala je u raznim projektima koji su bili nagrađeni Rektorovim nagradama. Svoj profesionalni debi, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, ostvarila je 2021. godine s ulogom Lolette u operi "La rondine" Giacoma Puccinija.

image

Solistica Nela Katalenić Klinar pjeva Tatjaninu scenu pisma iz opere "Evgenij Onjegin".
 

LARA HORVAT/GLOBAL

I Sven Crnković četvrta je godina Muzičke akademije. Kao treći solist odsvirao je dvije stavke iz "Koncerta za saksofon i orkestar" skladatelja Henri Tomasija. Uz brojne nagrade poput prvog mjesta na Hrvatskom natjecanju mladih umjetnika Papandopulo, imao je i priliku nastupiti kao solist uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.

image

Solist Sven Crnković svira saksofon.
 

LARA HORVAT/GLOBAL

Finalna solistica je violinistica Tao-Yuan Hsiao koja je odsvirala tri stavke iz "Koncert za violinu i orkestar" skladatelja Borisa Papandopula. Osvojila je brojne nagrade, a jedno od velikih postignuća je prva nagrada na Worldvision Music Contest. U tom natjecanju sudjelovalo je 3000 natjecatelja iz 78 zemalja. U veljači 2023. nastupit će u Tajvanu u pratnji Evergreen Symphony Orchestra.

Vezani članci
19. travanj 2024 22:32