StoryEditor

100 GODINA SMRTI Pokrenut festival u čast dive Dore Pejačević

‘Postala je najizvođenija hrvatska skladateljica diljem svijeta i svojevrsni zaštitni znak hrvatskog identiteta i glazbene kulture‘, rekla je Ana Unkić

02/03/2023 u 07:13 h
11214
UNSPLASH

Ususret obilježavanju stote obljetnice smrti skladateljice Dore Pejačević održava se Festival Dora Pejačević. Festival će trajati od 1. do 5. ožujka, a donosi niz koncerata, predavanja te izložbenih programa.

Ideja za pokretanje Festivala Dora Pejačević potekla je od maestra Dawida Runtza, šefa-dirigenta Zagrebačke filharmonije. On je u intervju za Jutarnji list prošle godine izjavio da mu je ambicija široj publici predstaviti glazbu Dore Pejačević i da je jedna od mnogih mogućnosti popularizacije hrvatskih skladatelja upravo festival. Naposljetku, vjerojatno je najvažniji razlog taj da se ove godine, 5. ožujka 2023., obilježava 100. obljetnica smrti ove hrvatske skladateljice, objasnila je Ana Unkić, voditeljica Multimedijsko-dokumentacijskog odjela Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Festival donosi više pojedinosti o životu skladateljice

Festival je otvoren 1. ožujka u 11 sati u Muzeju grada Zagreba, izložbom "Dora, Zapis na brezovoj kori". Poslije toga uslijedilo je izvođenje njezine glazbe. U večernjim satima istoga dana u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog održao se svečani koncert podnaslovljen "Dora Pejačević u društvu velikana".

Drugi dan festivala preuzima najmlađa generacija koja će izvesti program pod naslovom "Komornim stazama Dore Pejačević" na Muzičkoj akademiji. Program su pripremili studentice i studenti muzikologije. Istoga dana u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti premijerno će se prikazivati dokumentarni film "Dora - Bijeg u glazbu". 

Treći dan donosi razgovor "Dora Pejačević jučer i danas" u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Koraljka Kos, muzikologinja i poznavateljica opusa skladateljice Dore Pejačević razgovarat će sa Silvijom Lučevnjak, ravnateljicom Zavičajnog muzeja u Našicama i Nikolom ml. barunom Adamović Ćepinskim, sinom nećaka Dore Pejačević. Otkrit će mnoge zanimljivosti i važne podate vezane uz Doru Pejačević, a sve će to biti popraćeno glazbenim i video ilustracijama. 

U večernjim satima Zagrebačka filharmonija predstavit će program "Dora&Liszt" u sklopu svog Crvenog ciklusa. Program čini simfonijska poema Franza Liszta i dvije skladbe Dore Pejačević. 

Izvođenija u inozemstvu više nego u Hrvatskoj

Idući dan kreće s predstavom i radionicom za djecu "Da sam ja kontesa Dora", u kojoj sudjeluje komorni orkestar Zagrebačke filharmonije. Ciklus "Lisinski subotom" bit će posvećen slavljeničkom programu Dore Pejačević. Simfonijski orkestar HRT-a izvest će cjelovečernji program pod nazivom "U spomen na Doru Pejačević". Za kraj koncerta mlada skladateljica Helena Skljarov izvest će praizvedbu svoje skladbe "Portret Dore P". 

image
JELENA KUšAR

Foyer Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u 11 sati u nedjelju predstavit će program "Krizantema za Doru". Program je u sklopu Komornog ciklusa, a izvest će ga glazbenici Zagrebačke filharmonije. Za kraj koncerta izvest će se ciklus "Život cvijeća op. 19" koji će zatvoriti festival

"Djela Dore Pejačević su se za njezina života, ali i poslije, mnogo više izvodila u inozemstvu nego u Hrvatskoj, a ista situacija je i danas. I dok su je tijekom života na plakatima i programskim letcima koncerata najavljivali tek inicijalom imena i prezimenom kako se ne bi moglo razaznati da se radi o ženi, danas je upravo činjenica da je riječ o ženi-skladateljici ponekad i dodatan poticaj organizatorima i umjetnicima da njezine skladbe uvrste na koncertni repertoar", komentirala je Unkić o cijenjenosti Dore Pejačević.

"Dora Pejačević postala je najizvođeniji hrvatski skladatelj / skladateljica diljem svijeta i svojevrsni zaštitni znak hrvatskog identiteta i glazbene kulture", objasnila je Unkić. 

U revitalizaciji opusa istaknutu ulogu imao je Muzički informativni centar koji se godinama zalagao za promociju i izvođenje opusa Dore Pejačević. Pomogli su mu u tome, napose u objavi gotovo cjelokupnog notnog opusa, brojni hrvatski umjetnici.

Važnost Dore Pejačević

"Dora Pejačević izuzetno je važna za hrvatsku ozbiljnu glazbu, ali i za hrvatsku kulturu općenito...Vrijednost njezina opusa prvi su prepoznali profesor Ladislav Šaban koji je skladateljičine autografe vratio u Zagreb i pohranio ih u arhivu Hrvatskoga glazbenog zavoda te akademkinja Koraljka Kos koja je, na temelju pohranjene građe proučila život i stvaralaštvo Dore Pejačević, te joj posvetila četiri knjige, na hrvatskom, te njemačkom i engleskom jeziku, kao i niz znanstvenih članaka", rekla je Unkić.

Ime Dore Pejačević nosi Međunarodno natjecanje za mlade pijaniste u Osijeku koje organizira Europska udruga klavirskih pedagoga,  a skladateljičino ime, Dora, naziv je i Hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije čime je istaknuta hrvatska skladateljica prerasla okvire ozbiljne glazbe i postala neizostavni dio popularne kulture, istaknula je Unkić.

"Njezin život nadahnuo je Stanka Rozgaja da napiše roman ‘Priča o maloj Dori‘, 1997. godine, i redatelja Zvonimira Berkovića da snimi film ‘Kontesa Dora‘ s Almom Pricom u glavnoj ulozi 1993. godine. Redatelj Tima van Beveren te pijanistica i muzikologinja Kyre Steckweh prošle su godine predstavili dokumentarni film ‘Dora – bijeg u glazbu‘ čija nas hrvatska premijera očekuje na Festivalu. Usto, ove godine očekuje se i premijera francuskog animiranog filma posvećenog hrvatskoj skladateljici u izdanju nakladničke etikete La Boite à Pépites, komentirala je Unkić stvaralaštvo Dore Pejačević kao inspiraciju za nastanak i novih umjetničkih ostvaraja.

Unkić nadodaje da se njezin opus cijeni i u inozemstvu gdje njezine skladbe snimaju i na najvažnijim svjetskim pozornicama izvode ugledni orkestri i umjetnici. Najistaknutiji ansambli koji su izvodili skladbe Dore Pejačević su: Simfonijski orkestar BBC-a, Gewandhaus orkestar iz Leipziga, Simfonijski orkestar iz Detroita, Državni simfonijski orkestar Poljskoga radija Katowice pa čak i Malezijska filharmonija te Japan Sinfonia.

Vezani članci
26. travanj 2024 17:09