StoryEditor

RAST(ANAK) Stiže serijal koji će pokušati promijeniti negativnu perspektivu o rastancima

‘Nakon nekog vremena dolazi određena pozitivna promjena koja nam je trebala u životu i iz čega možemo izrasti u životu‘, kazala je Laura Pribanić

08/10/2023 u 12:31 h
18009
YOUTUBE SCREENSHOT

Rast(anak) je projekt koji se sastoji od tri segmenata: serijala, podcasta i anonimnih priča. Prva od sedam epizoda serijala izlazi u ponedjeljak 16.10., a tijekom toga tjedna izaći će i edukativno - informativni podcast. Sve se može pratiti na njihovoj web stranici. Projekt je nastao kao diplomski rad studentice Laure Pribanić koja je na 2. godini Produkcije audiovizualnih i multimedijskih projekata na Akademiji dramske umjetnosti.

Inspiracija za projekt bila su dva rastanka bliskih osoba. Autorici je bilo zanimljivo promatrati kako je za obje to ogromna trauma iako se radi o dvije različite stvari te ju je to potaklo da krene razmišljati o tipovima rastanaka koji ljudi kroz život doživljavaju. Pribanić nadodaje kako je htjela spojiti psihologiju sa stvarnim životom i putem toga polako skinuti stigmu sa psihoterapije te je također htjela povezati psihologiju s audiovizualnom umjetnošću.

"U samom naslovu krije se namjera i svrha projekta da publika može pogledati i poslušati da se na rastanke ne gleda kao nešto teško, traumatično i negativno. Nakon nekog vremena dolazi određena pozitivna promjena koja nam je trebala u životu i iz čega možemo izrasti u životu. Ne treba na rastanak stavljati negativni predznak", komentirala je autorica projekta Laura Pribanić.

Projekt sadrži jedan segment nazvan "Neispričane priče". To je treći dio projekta gdje gledatelji anonimno napišu kratku priču o svojem rastanku. Bilo je pokušaja prikupljanja priča u ranoj fazi projekta, no Pribanić je na kraju shvatila da će taj interaktivni dio zaživjeti tek kada ljudima da nešto konkretno da se poistovjete, u ovom slučaju to je sedam epizoda iz serijala. Anonimne priče moći će se slati na web stranicu koja će služiti kao digitalna zbirka.

Vezani članci
01. svibanj 2024 02:39