Foto: Freepik

Mrlje na odjeći događaju se svakodnevno i zadaju prave muke kada dođe trenutak za njihovo uklanjanje. Mrlje od hrane, šminke, pića, trave i raznih drugim stvari, ipak, više ne trebaju predstavljati problem uz nekoliko korisnih trikova.

Sastojke koji su potrebni zasigurno možete pronaći u kuhinji ili kupaonici. Za početak je važno odmah ukloniti mrlju kad nastane na odjeći jer brzo djelovanje pospješuje potpuno uklanjanje i najtvrdokornije mrlje.

Neovisno o kakvoj se mrlji radi, uvijek uklonite višak hrane ili tekućine kako se ne bi proširila na veću površinu. Također je bolje okrenuti tkaninu na suprotnu stranu, time će se sačuvati boja materijala.

Nakon što mrlju tretirate, operite ju u perilici za rublje. Ono možda i najvažnije – imajte strpljenja. Mrlja možda neće biti uklonjena odmah, ali to ne znači da ne možete pokušati ponovno.

Kava i čaj

Mrlje od kave i čaja najbrže ćete ukloniti sodom bikarbonom. Utrljajte ju na mrlju i isperite hladnom vodom. Osim toga, mrlju će te vrlo jednostavno ukloniti i običnim deterdžentom za pranje posuđa.

Gazirana pića

Potrebno je pomiješati jednu veliku žlicu deterdženta za pranje posuđa i alkoholnog octa u jednu čašu tople vode. Smjesu nanijeti spužvicom preko mrlje i potom oprati u perilici za rublje.

Pivo

Mrlju od piva možete ukloniti tako da tkaninu umočite u hladnu vodu i na samu mrlju utrljate nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa.

Crno vino

Čim nastane mrlja od crnog vina, odmah preko nje prelijte bijelo vino. Ako je mrlja već osušena, na nju nanesite smjesu jedne velike žlice alkoholnog octa i 2/3 šalice 70 postotnog alkohola.

Čokolada

Mrlja od čokolade najbrže se uklanja deterdžentom za pranje posuđa koji je potrebno utrljati u mrlju i isprati hladnom vodom.

Banana

Najbolje je da mrlju od banane odmah isperete toplom, pa čak i vrućom vodom. Ako je riječ od mrlji koja je već duže vrijeme na tkanini, tada na mrlju nanesite vodikov peroksid ili alkoholni ocat.

Bobičasto voće

Mrlje od jagode, maline, kupine, borovnice, ribizla ili brusnice znaju predstavljati pravi izazov. Ključno je djelovati čim mrlja nastane, stoga odmah mrlju isperite toplom vodom i na nju nanesite uobičajeno sredstvo za pranje rublja. Zanimljivo je da mrlju od bobičastog voća uklanja i toplo mlijeko.

Sladoled

Prave muke prilikom uklanjanja znaju zadavati mrlje od sladoleda. Bitno je znati da tkaninu nikako ne uranjate u toplu vodu, već hladnu. Budući da sladoled u svom sastavu sadrži bjelančevine, hladna voda sprečava njihovo topljenje i samim tim mrlja neće biti tvrdokornija. Prije no što tkaninu umočite u hladnu vodu, uklonite višak sladoleda.

Jaja

Na mrlju nanesite deterdžent za pranje posuđa i u plastičnoj vrećici ostavite četiri do pet sati kako bi što bolje djelovalo na mrlju. Potom operite u perilici za rublje.

Senf

Mrlje se uklanjanju vrlo lako pomoću uobičajenog sredstva za uklanjanje mrlja i pranja u perilici. Svakako prije tretiranja odstranite višak senfa s tkanine, time ćete spriječiti da se mrlji proširi.

Umak od rajčice

Direktno na mrlju utrljati alkoholni ocat, potom isprati hladno vodom i mrlja nestaje za tren.

Ketchup

Tkaninu umočite u slanu otopinu koju ćete napraviti tako da u pola litre vode umiješate jednu veliku žlicu soli. Ostavite da djeluje pola sata. Alternativni način je da tkaninu umočite u otopinu hladne vode pomiješanom s dvije žlice alkoholnog octa i jednom žlicom deterdženta za pranje posuđa. Također ostavite da djeluje pola sata.

Ulje i masnoća

Nekoliko je mogućnosti kako ukloniti masne mrlje s odjeće. Njenom uklanjaju može pomoći školska kreda ili kukuruzni škrob, koji se utrljaju na mrlju. Kreda i škrob upit će masnoću pa je lakše nastaviti s tretiranjem mrlje ako je još prisutna na odjeći. Ako mrlja nije otišla s tkanine, namočite ju alkoholni ocat i ostavite 10 do 15 minuta.

Uz ovih nekoliko korisnih trikova uklanjanje mrlja više ne mora biti noćna mora. Sljedećom prilikom isprobajte koji, sigurno nećete požaliti. Mnoštvo korisnih savjeta možete pronaći na Pinterestu.