StoryEditor

NAVIJAČI U KATRU Bez 3000 eura u džepu ne možeš bodriti Vatrene na tribinama

Osim na let i ulaznice navijači su novac trošili najviše na hranu, piće, suvenire

03/01/2023 u 15:05 h
<p>Navijači na Svjetskom prvenstvu u Katru<br />
 </p>
Navijači na Svjetskom prvenstvu u Katru  Slavko Husnjak

Nakon gotovo mjesec dana nogometnog spektakla u Katru, brojni navijači kućama su se vraćali ispunjenih dojmova. Kako navodi HINA, tu je zemlju posjetilo više od 3,4 milijuna gledatelja što je treća najveća posjećenost Svjetskog prvenstva u nogometu ikad. Ondje su bili i navijači Vatrenih koji su ih došli podržati na putu prema još jednoj medalji, a u tome ih nije spriječila ni činjenica da Katar nije baš tako jeftina zemlja.

Za Katar odriješi kesu

Većina navijača iz Hrvatske u Katar došla je na samo jednu utakmicu pa se tako Anđela Bratanić ondje zadržala manje od 24 sata, a za ulaznicu četvrtfinala Hrvatske protiv Brazila morala je izdvojiti oko 3300 kuna. Iako je s prijateljima bila na putovanju u Dubaiju, let za Dohu također nije bio jeftin.

"Let je bio oko 3600 kuna ili oko 500 eura. A cijena ulaznice isto tako negdje 400 i nešto eura. Znači samo to dvoje izašlo nas je skoro 1000 eura, a naravno tu su još i hrana i piće po restoranima", rekla je Anđela te nadodala da je na kraju potrošila između 2000 i 2500 eura, no ne žali jer je uživo doživjela jednu od najvećih pobjeda hrvatske reprezentacije u povijesti.

image

Navijači na Svjetskom prvenstvu u Katru
 

Slavko Husnjak

Luka je u Katar  došao na posljednju utakmicu Hrvatske u kojoj su osvojili treću medalju na svjetskim prvenstvima. Put od Zagreba do Dohe bio mu je organiziran putem agencije i Hrvatskog nogometnog saveza.

"Cijena paketa je otprilike bila 14.500 kuna. Tu ulazi povratna avionska karta, ulaznica na stadion, prijevoz autobusima sa zračne luke do tržnice, s tržnice do stadiona i sa stadiona u zračnu luku, te pratnja turističkog vodiča", kazao je Luka i nadodao da je u samoj Dohi potrošio manje od 1000 kuna, većinom na hranu, piće i suvenire.

Isplativo je piti vodu

Za razliku od Anđele i Luke, Slavko Husnjak, osnivač Fan cluba Budi ponosan u Katru je proveo čak 21 dan. Osim svih utakmica hrvatske reprezentacije pogledao je i brojne druge reprezentacije pa je tako obišao i svih osam stadiona koji su napravljeni samo za ovo Svjetsko prvenstvo. Imao je u planu potrošiti 3000 eura bez obzira na let, smještaj i ulaznice, što si ne može svatko priuštiti.

"Taj limit sam i potrošio, neko je potrošio manje, a neko i značajno više. Okvirno 2500 do 3000 eura je bilo solidno imati sa sobom. S obzirom na to da smo koristili hotelske barove za ispijanje alkohola onda je to bilo runo s limitom, ali ako to ne koristiš onda imaš sasvim dovoljno", napomenuo je Slavko.

Osim na let i ulaznice navijači su novac trošili najviše na hranu, piće, suvenire. Cijene hrane nisu značajno više nego u Hrvatskoj, no Slavko je napomenuo da su ga neki iznosi ipak iznenadili.

image

Navijači na Svjetskom prvenstvu u Katru
 

SLAVKO HUSNJAK

"Možeš u nekom turskom restoranu posjesti kebab ili bilo koji drugi obrok za 30 ili 40 kuna. Iznenadile su me cijene sokova, slatkiša i vode jer su ekstremno niske. Zapravo su i više nego dvostruko manje nego u Hrvatskoj", istaknuo je Slavko.

S druge strane Anđelu su iznenadile cijene piva, koje nije dostupno u svim dijelovima Dohe. Prodaja alkoholnih pića izazvala je veliku kontroverzu prije samog otvaranja turnira, no u sklopu hotela i pojedinih pubova dozvoljena je konzumacija, no ne baš po povoljnim cijenama.

"Bili smo i u nekom irskom pubu u sklopu jednog hotela, tamo nema toliko problema s alkoholom, ali malo pivo koštalo je 150 kuna, a kokteli više od 100 kuna", kaže Anđela i nadodaje kako su ju u pozitivnom smislu iznenadili taksiji koji nisu ništa skuplji u odnosu na cijene u hrvatskim gradovima.

Velik problem su bili letovi

"Iz Zagreba smo poletjeli s petka na subotu oko ponoći i sletjeli u Dohu oko 7 sati po lokalnom vremenu, a povratak za Zagreb je bio u 1 ujutro po lokalnom vremenu. Let je kasnio tako da smo poletjeli nazad za Hrvatsku krenuli oko 2.30", požalio se Luka na probleme s organizacijom leta, no nije jedini imao problema s aviokompanijama.

Kako je Hrvatska prolazila u daljnje faze natjecanja, tako je sve više navijača dolazilo podržati Vatrene. Cijene letova za Dohu odjednom su drastično rasle od 11.000 do čak 17.000 kuna, a kako kaže Slavko, 16 sati leta za 12.000 kuna nije korektno od strane aviokompanija.

"Tu su naravno kompanije odigrale svoju ulogu. Ti možeš letjet u Katar i za 3000 kuna, a tu su ove kompanije koje su imale charter letove htjele što više novca zaraditi i naravno da su uspjeli i znaju koliko su ljudi ushićeni i koliko vole hrvatsku nogometnu reprezentaciju", zaključio je Slavko.

Vezani članci
24. travanj 2024 04:37