StoryEditor

SPORTONOMICS KONFERENCIJA Uvjeti u Hrvatskoj su odlični, ali daleko od idealnih

Predavanja i panel koji otvaraju oči o stanju u hrvatskom sportu

24/03/2023 u 16:10 h
15438
MARKO KRALJ

Sportska konferencija Sportonomics održana je ovog utorka u organizaciji Financijskog kluba na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tema konferencije bila je povezanost sporta i ekonomije dok je glavni fokus bio na nogometu. Povezanost te dvije teme objasnili su profesor Tomislav Globan i bivši svjetski rekorder u plivanju Gordan Kožulj. Osim predavanja održan je i panel na kojem su gostovali bivši i sadašnji vrhunski sportaši.

Tradicija nasuprot logici

Globan je lige u sportu podijelio na dva dijela, zatvorene (američke) i globalne (otvorene). Spomenuta je nogometna Superliga koja se, zasad, nije uspjela ostvariti. Zatvoren tip lige primjenjuje se gotovo u svim sportovima u Sjedinjenim Američkim Državama, a specifičan je po nekoliko stavki.

"Temeljna odrednica zatvorene lige je ravnoteža. Tu ne postoje različite kazne kao u otvorenim ligama. Ne može se 'pasti' u niži rang, ali isto tako ne može se zbog svojih rezultata 'popeti' u viši", rekao je Globan.

Najvažniji faktor jest financijska sigurnost. Liga osigurava niz pravila koja klub osiguravaju financijski pa zbog toga klubovi ne mogu bankrotirati, ali ni dominirati. Potpuna suprotnost tome jest otvoreni tip lige koji je standard diljem Europe. Dominacija koja je u Americi prava rijetkost, u Europi gotovo da je pravilo.

image
MARKO KRALJ

"Specifičnost otvorene lige je jednakost prilika, zbog sustava promocije i relegacije. Primjerice, NK Lučko može iz treće lige doći u prvu i za nekoliko godina može osvojiti Ligu prvaka. Naravno, šanse za to su minimalne jer je Dinamo osvojio 16 od posljednjih 17 titula prvaka Hrvatske, ali šansa i dalje postoji", pojasnio je Globan.

S nedostatkom kompetencije rodila se ideja za Superligom u kojoj bi sudjelovalo 12 europskih velikana iz najjačih nogometnih liga. Motiv ove ideje je povećanje broja utakmica između klubova s velikim bazama navijača,a tu je naravno i zarada.

"U europskoj kulturi nogomet je duboko ukorijenjen kod gotovo svake nacije. Stoga ideja Superlige predstavlja borbu tradicije protiv ekonomske logike. Nastanak Superlige već je jednom odgođen, ali nogomet nije tipična grana industrije i zato ne znamo što će biti u budućnosti", zaključio je profesor Globan.

Strategija, strategija i još malo strategije

Da bi nogometni klub uopće mogao biti dio bilo kakve lige, prvo mora postojati i imati razrađen plan i strategiju što i kako raditi. Nema kluba ni poduzeća bez detaljno razrađenog plana za sljedećih nekoliko godina.

"Strategija klubova mora biti jasna i davati nadahnuća, njome se određuju prioriteti i fokus. Ključna je u radu svakog kluba, ali i bilo kakvog drugog poduzeća", pojasnio je Kožulj.

image
MARKO KRALJ

Svaki korak strategije mora biti dobro razrađen i promišljen, jer ako strategija nije dobra, onda i klub tone s njom. Isto tako, u strategiju i razradu poslovanja klubova ne treba se ulaziti s previše euforije. Upravo zato klubovi rade strategiju za tri različita scenarija. Najoptimističniji, najpesimističniji i onaj realni jer nogomet je i dalje industrija.

"Nogomet je najtransparentnija industrija na svijetu zato što proizvod vidimo u realnom vremenu i znamo njegovu kvalitetu, postoji korelacija između kvalitete i cijene. Svi imaju priliku vidjeti igrače kako igraju uživo", navodi Kožulj.

Konkurencija - prednost, a ne mana

Cijela priča o ekonomiji i sportu zaokružena je panelom na kraju konferencije. Na pitanja su odgovarali Paola Borović, Vedran Pavlek, Bartol Vukelić, Ivan Piton i već ranije spomenuti Gordan Kožulj. Poseban je fokus bio na uvjetima i stanju u hrvatskom sportu. Svi su se mogli složiti da uvjeti u hrvatskoj nisu loši, ali da se novac mora pametnije trošiti.

image
MARKO KRALJ

"U veslanju su stvarno odlični uvjeti u Hrvatskoj. Obično odrastamo u zabludi da je vani u Njemačkoj sve posloženo i bajno, a zapravo što se veslanja tiče uvjeti su fantastični kod nas. Još samo da se i novac konkretnije troši", rekao je Piton.

Sporta ne bi bilo da nema konkurencije, a panelisti su rekli da je ona ključna za uspjeh kod sportaša. Konkurencija gura sportaše do samih granica i zato je važno trenirati s konkurencijom svakoga dana. Teško se može naći dobra konkurencija i zato imati dobru konkurenciju na treningu je prednost, a ne mana.

Vezani članci
27. travanj 2024 02:04