StoryEditor

ZAVRŠENO DRUGO KOLO Srbija prosula bodove protiv Kameruna

Brazil i Portugal osigurali osminu finala Svjetskog prvenstva

Autor:
Mihael Farkaš i Tomislav Dragobratović
29/11/2022 u 04:00 h
14376
FREEPIK

GRUPA G

Brazil - Švicarska 1:0

Casemiro 83'

Brazil je osigurao plasman u sljedeći krug natjecanja. U tvrdoj utakmici protiv Švicaraca igračem odluke pokazao se Casemiro u 83. minuti utakmice. Nakon odlične kombinacije između Viniciusa i Rodryga sadašnji igrači Real Madrida uposlili su bivšeg koji se našao u protivničkom šesnaestercu i snažnim udarcem gotovo "zakucao" loptu u mrežu vratara Švicarske. U Brazilu se uvelike vidio nedostatak Neymara,tako da su Švicarci cijelu utakmicu bili ravnopravni, ali je Casemiro još jednom pokazao zašto je peterostruki osvajač Lige prvaka i jedan od najboljih veznjaka na svijetu.

Kamerun - Srbija 3:3

Jean-Charles Castelletto 29', Vincent Aboubakar 63', Eric Maxim Chupo-Moting 66'/Strahinja Pavlović 45'+1, Sergej Milinković-Sasvić 45'+3, Aleksandar Mitrović 66'

Ako vas jutarnja kava nije razbudila, ova utakmica definitivno jest. Šest pogodaka, preokreti, elementi ragbija samo su neki od segmenata koji su se mogli vidjeti u prvoj utakmici drugog kola skupine G. Srbija je bolje krenula u utakmicu te imala nekoliko dobrih šansi, a najveća je bila ona Aleksandra Mitrovića kada je u 17. minuti zapucao cijeli gol. I onda, kako to biva u nogometu, kad ne zabiješ, primiš. U 29. minuti Kamerun vodi 1:0, strijelac je Jean-Charles Castelleto. Ipak, Srbija se uspjela vratiti i preokrenuti do kraja poluvremena. U sudačkoj nadoknadi prvo je zabio Strahinja Pavlović, a onda i Sergej Milinković-Savić za 1:2 na poluvremenu.

Strijelac za 1:3 Srbije bio je Aleksandar Mitrović u 57. minuti koji je ovog puta opravdao svoj nadimak "Mitrogol" i donio dva gola prednosti "Orlovima". Srbija je imala prednost i inicijativu na terenu te je u tim trenutcima bilo izvjesno da Kamerun nema energije za povratak, no onda za "Neukrotive lavove" s klupe ulazi Vincent Aboubakar. Prvo je u 63. minuti sjajnim lobom prebacio Vanju Milinkovića-Savića da bi samo tri minute kasnije asistirao Bayernovoj špici Ericu Maximu Choupo-Motingu za 3:3 i vraćanje utakmice na početak. Obje su momčadi pokušale doći do pobjedničkog pogotka, no bezuspješno te su podijelili svoje prve bodove na turniru.

GRUPA H

Južna Koreja – Gana 2:3

Mohammed Salisu 24' Mohammed Kudus 34', 68'/Gue-sung Cho 58', 61'

Sudeći po dosadašnjim tvrdim okršajima na svjetskom prvenstvu očekivali smo čvrstu borbu bez puno pogodaka između Južne Koreje i Gane. Utakmica je opravdala sva očekivanja, a kako je krenulo izgledalo je kao da će Gana u mirnim vodama s velikom rezultatskom prednošću osvojiti sva tri boda. Predstavnike afričkog kontinenta nakon oštrog ubačaja iz prekida Jordana Ayewa u 24. minuti u vodstvo je doveo Mogammed Salisu, a isti igrač bio je asistent za dvostruko vodstvo Gane, koje je postavio iznimno talentirani mladi Mohammed Kudus. Ayew je poslao centaršut s gotovo istog mjesta kao u prethodnoj situaciji, a igrač Ajaxa odlično je reagirao u petercu i zabio glavom.

Korejci su se ekspresno vratili u dugom poluvremenu, Gue-sung Cho bio je dvostruki strijelac u 58. i 61. minuti. Cho je odlično reagirao na dva slična ubačaja s lijeve strane i oba puta zakucao loptu glavom u mrežu. Samo sedam minuta kasnije pobjednički pogodak za Ganu zabija Kudus. Ponovno je akcija krenula na lijevoj strani, a prizemni ubačaj prošao je šumu nogu i dočekao ljevicu hitrog Ganca koji je postavio konačan rezultat i veliku pobjedu Ganaca.

Portugal - Urugvaj 2:0

Bruno Fernandes 54', 90'+3 (11 m)

Za kraj dana utakmica koja je mirisala na mali broj golova. Ovo je ujedno bio i revanš s prošlog Svjetskog prvenstva u Rusiji kada je u osmini finala bolji bio Urugvaj, a tadašnji junak bio je Edinson Cavani koji je postigao dva pogotka. Jučer je ponovno krenuo u prvih 11, no niti on, ni Urugvaj, a ni Portugal nisu ništa napravili u prvom poluvremenu. Najbolju priliku imao je Rodrigo Bentancur u 32. minuti kada je izašao sam pred vratara Portugala Dioga Costu, no udarac mu je obranjen te se na predah otišlo bez pogodaka.

Drugo poluvrijeme bilo je puno sadržajnije od prvog. Prva situacija bitna spomena nije niti bila nogometna, već je u teren utrčao čovjek sa zastavom duginih boja i vjerojatno se osudio na tešku kaznu. To je samo bila uvertira u portugalski uragan. Prvo je Joao Felix pogodio vanjski dio mreže, da bi dvije minute kasnije Bruno Fernandes postigao pogodak za 1:0. Na prvu se činilo da je zabio Cristiano Ronaldo, no jasno je vidljivo da nije dirao loptu iako je slavio kao da jest. Najbolju priliku Urugvaj je imao kada je nakon ulaska tukao Maxi Gomez, no pogodio je vratnicu. Konačnih 2:0 postavio je Fernandes svojim drugim pogotkom, ovog puta s bijele točke za novo slavlje Portugala i maksimalnih šest bodova te osiguranu osminu finala.

Vezani članci
25. travanj 2024 19:43