StoryEditor

(DE)INKLUZIVNE MJERE Studenti bez roditelja ili oni s invaliditetom ostaju bez stipendija ako nisu dovoljno - siromašni

‘Nije svaka promjena pravilnika povreda studentskih prava‘, poručio je nezadovoljnim studentima njihov pravobranitelj

22/11/2022 u 18:36 h
<p>Studenti, koji su do sada primali novoukinutu kategoriju stipendija, morat će tražiti nove načine financiranje svojih troškova</p>
Studenti, koji su do sada primali novoukinutu kategoriju stipendija, morat će tražiti nove načine financiranje svojih troškovaPIXABAY

Vlada je u rujnu na velika zvona objavila da će pomoći studentima očuvati životni standard povećanjem broja i iznosa stipendija. No dok su isticali da se dijeli 2000 stipendija više, odnosno 45 milijuna kuna više nego do sada, promaknula je javnosti jedna činjenica: da bi dodijelili više stipendija po iznosu višem za 300-tinjak kuna, ukinuli su stipendije onima kojima su one također potrebne - dijelu studenata s invaliditetom, studenata bez oba roditelja kao i studenata roditelja.

Navedene skupine pripadaju u kategoriju stipendija za posebne skupine studenata, a u toj su kategoriji još i redoviti studenti studijskih programa za deficitarna zanimanja, studenti kategorizirani kao sportaši s valjanom kategorizacijom, studenti kojima je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja te studenti daroviti mladi umjetnici. Pa tako dok iz Vlade poručuju da će studentima pomoći povišenjem stipendija i potpora studentskim centrima, to isto povišenje ide nauštrb jedne (od triju) kategorije stipendija.

Pravobranitelj ne vidi problem

Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu Bartol Šošić tu je odluku ocijenio kao pravednu jer je ukinuta novim Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju. Dodao je da je to logična odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja jer dio studenata posebne kategorije pripada i u kategoriju socioekonomske stipendije.

Da bi dodijelili više stipendija prema iznosu višem za 300-tinjak kuna, ukinuli su stipendije onima kojima su one također potrebne

Studenti koji su do sada primali ukinutu stipendiju ne slažu se sa svojim pravobraniteljem jer smatraju da su te stipendije njihovo pravo. Ne smije se zanemariti, upozoravaju studenti, da dio onih koji su do sada pripadali kategoriji koja se ukida imaju pravo prijaviti se u kategoriji socioekonomske stipendije, dio pak - nema te uvjete.

"Smatram da imam pravo na financijsku pomoć. Relativno sam rano ostala bez obaju roditelja, a danas studiram kako bih jednog dana pomogla sebi, ali i ovoj državi, i još sve ispite polažem u roku", rekla je za Global studentica koja je do ove akademske godine primala stipendiju za posebnu kategoriju. Ona se sada neće moći prijaviti na natječaj jer, kako kaže, nema uvjete za socioekonomsku stipendiju.

'Svjedočimo primjerima studenata koji nisu dobili smještaj u domu, obitelji im ne može priuštiti najam stana u Zagrebu te su mnogi studenti prisiljeni raditi tijekom studija kako bi si omogućili visoko obrazovanje', objasnio je SZZG

Studentski pravobranitelj Šošić istaknuo je da je odluka Ministarstva da ukine tu kategoriju "stvar njihove politike".

"S obzirom na to da se provedbom svih natječaja za stipendiranje događaju nelogičnosti koje niti jedno ministarstvo ne može kvalitetno kontrolirati, treba očekivati da će u budućnosti biti još većih izmjena takvih pravilnika", rekao je Šošić. Istaknuo je da nije svaka promjena pravilnika povreda studentskih prava jer se oni mijenjaju gotovo svakodnevno.

Strah za egzistenciju

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu objašnjava da su u Povjerenstvu Nacrta novog Pravilnika o dodjeljivanju socioekonomske stipendije sudjelovala dva studentska predstavnika iz Hrvatskog studentskog zbora. Oni su zadovoljni novim paketom mjera. Pohvalili su odluku Vlade o ograničavanju cijene struje studentskim domovima te predlažu i razmatranje dodatnih modela financiranja studentskog smještaja.

"Primjerice, Finska studentima nudi subvenciju za pokrivanje najma privatnog smještaja na temelju socioekonomskog statusa", istaknuli su iz SZZG-a.

image

MZO je uložio milijunske iznose u očuvanje standarda studenata. Mjere povećanja broja i iznosa stipendija iznosi 45 milijuna kuna, potpora studentskim centrima da bi cijena obroka ostala nepromijenjena iznosi 75 milijuna kuna, a mjera povećavanja neoporezivog iznosa primitka iznosi čak 246 milijuna kuna

MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Poručuju da je Hrvatski studentski zbor na sjednici u srpnju jednoglasno izglasao stav o održavanju cijena smještaja u studentskim domovima. Ističu da je ta odluka vrlo važna jer takva poskupljenja ne prate promjenu primanja studenata.

Podsjećamo, Vlada je osim stipendija odlučila povećati i neoporezivi iznos primitka za učenike i studente s 15.000 na 24.000 kuna onima koji rade tijekom studiranja. Vrijednost mjere je 246 milijuna kuna.

"Svjedočimo primjerima studenata koji nisu dobili smještaj u domu, a obitelji im ne može priuštiti najam stana u Zagrebu te su mnogi studenti prisiljeni raditi tijekom studija da bi si omogućili visoko obrazovanje", upozorio je SZZG. Naveli su i da su studenti izloženi velikom strahu za svoju egzistenciju, studij i budućnost.

Fuchs: Potičemo na rad

Na konferenciji u sklopu obilježavanja Europske godine mladih, ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, istaknuo je važnost zadržavanja mladih u zemlji i pružanja potpora.

image

'Činimo sve kako bi mladi ostali u Hrvatskoj i gradili svoje karijere ovdje', poručio je Fuchs

SANJIN STRUKIC/PIXSELL

"Usmjeravamo čitav sustav prema što kvalitetnijem obrazovanju, primjer toga je i novi zakon koji smo izglasali", rekao je Fuchs na konferenciji. Osvrnuo se i na paket mjera koji je donijela Vlada i ocijenio ga pozitivnom mjerom. Fuchs je istaknuo da se povećanjem broja stipendija želi posebno potaknuti studente na rad.

"Činimo sve kako bi mladi ostali u Hrvatskoj i gradili karijeru ovdje", poručio je Fuchs.

Vezani članci
19. travanj 2024 05:00