StoryEditor

NOVČANE SANKCIJE Za lažnu upotrebu akademskih naziva kazna ide i do 2000 eura

Zakonom se nastoji osigurati unaprjeđenje i daljnji razvoj hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti

21/03/2023 u 22:24 h
15385
PIXABAY

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) uputilo je nacrt prijedloga Zakona o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju. U nacrtu se između ostalog predlaže da se fizičkim osobama koje lažno upotrebljavaju akademski ili stručni naziv ili akademski stupanj dodijeli od 50 do 2000 eura kazne, a pravne osobe koje izdaju lažne potvrde penalizirat će se sa od 700 do 7000 eura, piše Hina. 

Ovdje se radi o usklađivanju sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (ZVOZD), koji donosi izmjene u nazivima raznih akademskih pojmova od prijediplomske do doktorske razine što dovodi do toga da je potrebno donijeti novi Zakon o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju. 

Zakonom se nastoji osigurati unaprjeđenje i daljnji razvoj te se želi uskladiti hrvatski i europski sustav visokog obrazovanja i znanosti, posebice u nazivima koji se stječu završetkom stručnih studija diplomske razine te uskladiti s praksama u dodjeljivanju stručnih i akademskih naziva na području EU-a.

Akademski naziv stječe student koji završi sveučilišni prijediplomski studij, sveučilišni diplomski studij, sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij te sveučilišni specijalistički studij. Stručni naziv stječe student koji završi stručni kratki studij, stručni prijediplomski studij te stručni diplomski studij, dok akademski stupanj stječe student koji završi doktorski studij, stoji u dokumentu e-savjetovanja.

Vezani članci
02. svibanj 2024 07:23