StoryEditor

BUDUĆNOST ISTRAŽIVAČKOG NOVINARSTVA Naše Ivana i Maristela nagrađene u Nišu

‘Pisati o mentalnim poteškoćama kod djece i mladih vjerojatno je jedna od najtežih tema za koje novinari prvenstveno trebaju imati dobro razumijevanje, a u ovom specifičnom slučaju i dobar želudac‘, upozorava Maristela

30/05/2024 u 13:56 h
18363
PRIVATNA ARHIVA

Globalovke Ivana Paušić i Maristela Baričević nagrađene su na 9. regionalnom festivalu studenata novinarstva On the Record koji se ovog tjedna održao u Nišu. Ivana i Maristela nagrađene su drugim mjestom u kategoriji istraživačkih priča za priču "PSIHIJATRIJSKA BOLNICA Djeca spavaju na madracima, osoblje pljuska i viče, a ministarstvo ignorira apele" objavljenu u Globalu, koja je nastala u sklopu kolegija Istraživačko novinarstvo pod mentorstvom Kristijana Došena.

Maristela i Ivana istražile su iznimno važnu temu koju su po objavi u Globalu preuzeli brojni mainstream mediji nacionalnog dosega. Priča istražuje jedinu psihijatrijsku bolnicu za djecu i mlade u Hrvatskoj, a kako nam objašnjava Ivana - javnost nije dovoljno upoznata s lošim uvjetima koji vladaju u toj bolnici.

"Za iskustvo naše sugovornice saznale smo slučajno i odlučile da moramo istražiti tu priču. Njezino je iskustvo traumatično i nijedna osoba, a kamoli maloljetnik to ne bi trebala kroz to proći", upozorava mlada novinarka.

Kad je priča izašla u Globalu, javilo im se još mnogo mladih ljudi koji su priznali da su i oni prošli slično u Kukuljevićevoj bolnici.

"Drago mi je što smo mogle biti glas svih tih mladih ljudi", kaže nam Ivana koja nije prisustvovala dodjeli nagrada u Nišu. 

Najteža tema kojom se novinari mogu baviti

U Nišu nije bila niti Maristela, koja ovaj semestar studijski boravi u Španjolskoj.

"Pisati o mentalnim poteškoćama kod djece i mladih vjerojatno je jedna od najtežih tema za koje novinari prvenstveno trebaju imati dobro razumijevanje, a u ovom specifičnom slučaju i dobar želudac za sve što su naša sugovornica i njezini vršnjaci prolazili u psihijatrijskoj bolnici u Zagrebu", upozorava Maristela.

Dodaje da je žalosna činjenica da je Kukuljevićeva bolnica jedina specijalizirana bolnica u državi u kojoj se hospitaliziraju suicidalna djeca te adolescenti jer djeci kojoj je potrebna stručna pomoć na kraju, zbog nedovoljnih smještajnih kapaciteta, ne preostaje ništa drugo nego svoju bol rješavati samostalno, kod kuće.

"A i ona koja lutrijom dobiju krevet u toj istoj bolnici, vidljivo je u kakvim uvjetima moraju liječiti svoje dijagnoze. Nažalost, veća je mogućnost da svojim boravkom tamo te traumatičnim iskustvom razviju i neke nove, nego da se na bezbolan način oporave pa vrate kući barem mrvicu zdraviji", objašnjava mlada novinarka.

Priču otežavao muk institucija

Maristela i Ivana na priči su radile barem pola godine jer odgovore nisu dobivale mjesecima. Slale su nekoliko upita na razne adrese. Pitanja oko financiranja, izgradnje, ulaganja pa i osoblja bolnice, no konkretnih informacija je bilo jako malo. Uz pomoć pravobraniteljice za djecu saznale su da Grad već duže vrijeme u planovima te programima ima ideju za modernizaciju bolnice, no iz nepoznatog razloga to i dalje stoji na nuli. Do kada? Nitko ne zna. Također, na problem se redovno ukazuje i iz redova stručnih službi, no očito se za psihičke bolesti djece još uvijek nema dovoljno sluha, ističu novinarke. 

"Ova nagrada stigla je godinu dana nakon našeg istraživanja, a vjerujemo da se situacija nije pretjerano promijenila. Nakon objave članka, javljali su nam se mladi koji su svoje dane, tjedne pa i mjesece proveli tamo, no njihova se bolest tamošnjim tretmanom samo pojačala. I nitko im se za te duševne te fizičke boli nikada nije ispričao. Ova nagrada je za sve one što su bili dovoljno jaki da to prežive, jer za to je itekako potrebna određena mentalna snaga koju neki od njih u tim trenucima nisu mislili da imaju", naglašava Maristela kojoj je vijest o nagradi stigla u Španjolsku. 

"Iako sam trenutno i psihički, ali i fizički daleko od te djece i mladih koji se sada nalaze u toj bolnici, ne želim da ispadne da se na njihovim duševnim bolima samo dobivaju nagrade, već da i struka prepozna stvaran problem koji postoji u našoj državi. Pisati o tome je jedno, djelovati je drugo", naglašava novinarka.

Ukupno šest nagrada dolazi u Zagreb

Osim Ivane i Maristele, u Nišu je nagrađeno još pet radova studenata novinarstva s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Sva tri mjesta u kategoriji kratke video forme osvojili su naši ‘televizičari‘. Prvo mjesto osvojili su Marko Kralj i Brankica Ledinski u priči o visokoobrazovanim Ukrajincima u Hrvatskoj i njihovoj borbi u traženju posla u struci. Drugo mjesto zaslužile su Nina Batinić, Lara Hajadin i Brankica Ledinski u priči o održivom rehabilitacijskom sustavu, Kaznionici u Lepoglavi, a treće mjesto ponovno su zauzeli Marko i Brankica s pričom o životu djevojke sa sindromom Down.

Festival On the Record posvećen je studentima novinarstva, a ove se godine po prvi put održao na jugu Srbije, u Nišu. Proteklih osam godina domaćin je bio Filozofski fakultet u Novom Sadu. Na festivalu su sudjelovale zemlje regije, a studenti su se natjecali u ukupno četiri kategorije: kratka video forma, audio forma, članak i reportaža (tisak ili online) te istraživačke priče i tekstovi. O nagradama je odlučivao tročlani žiri koji su činili Tahir Žustra, Marina Stojadinović i dr. Jasmina Mironski.

Vezani članci
22. listopad 2024 10:44