StoryEditor

SVEČANA DODJELA Globalova urednica osvojila nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednost obrazovanja

‘Mislim da smo mi kao studentski medij u prednosti jer smo mogli direktno reći kako se osjećamo, ali smatram da mediji generalno moraju težiti tome da osim zabavne, treba njegovati i tu edukativnu funkciju‘, poručila je Maristela Baričević

Autor:
Global
22/09/2022 u 18:24 h
13975
GLOBAL

Udruga Pragma svake godine dodjeljuje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednost obrazovanja, a ovogodišnja dobitnica u kategoriji online tiskani prilog je Globalova urednica i novinarka Maristela Baričević. Svečana dodjela održala se u prostoru Studija Katran. Dobitnicu su izabrani temeljem glasova škola koje sudjeluju u projektu Pragmine Godišnje nagrade, a osim Maristele, nagradu u kategoriji radijski prilog odnijela je Snježana Kirinić Grubić s Hrvatskog katoličkog radija.

Maristela je nagrađena za članak "GENERACIJA Z 'NA APARATIMA' Čeka li nas još jedna, nova 'izgubljena generacija'". Članak problematizira digitalizaciju nastave, potaknuto pandemijom koronavirusa i potresom na pogođenim, te kako je ona utjecala na učenike i kvalitetu izvođenja nastave.

"I sama sam se našla u toj situaciji digitalizacije nastave kao studentica. Mislim da smo mi kao studentski medij u prednosti jer smo mogli direktno reći kako se osjećamo, ali smatram da mediji generalno moraju težiti tome da osim zabavne, treba njegovati i tu edukativnu funkciju. Dakle, treba proširiti informaciju da je obrazovanje važno i da treba ulagati u njega", poručila je Maristela na dodjeli.

image
GLOBAL

Oduševljenje Maristelinim postignućem nije mogao sakriti izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti, ujedno i voditelj projekta Global.

"Meni je posebno zadovoljstvo kada moji studenti osvoje nagradu, a da ja nisam imao upliva u to. Osim što smo njegovali izvrsnost i profesionalnost, jedan možda malo drukčiji pristup u Globalu, i drago mi je da su to prepoznali u Maristelinom radu. Znam da je ovo samo početak i poticaj za ono sve što dolazi i siguran sam da će biti još puno nagrada", naglasio je profesor Kanižaj.

S njim se složio i Igor Weidlich, glavni urednik Globala.

"Pragmina novinarska nagrada je nagrada koju ne dodjeljuju drugi novinari ili članovi žirija iz novinarskih krugova, već čitatelji, roditelji, ljudi iz sustava obrazovanja, i upravo je to pokazatelj koliko je vrijedno da se tekst naše novinarke i urednice Globala istaknuo pred drugim novinarskim radovima. To pokazuje da novinarstvo i standarde struke koje mladi usvajaju kroz rad u Globalu imaju visoku ljestvicu i aktualno prate društveno relevantna pitanja na razini kolega iz velikih redakcija", kazao je Weidlich.

Dodao je da se upravo zato u Globalu može osjetiti samo ponos na ovu nagradu koja proizlazi iz predanog rada Maristele Baričević, a i pokazuje put kojim će redakcija nastaviti ići - kvaliteta bez žutila, trivijalnosti i politiziranja. Jer publika to, očito, cijeni, zaključio je Weidlich.

Vezani članci
03. svibanj 2024 23:23