StoryEditor

ON THE RECORD Global i TVS ponovno slavili na velikom regionalnom festivalu studenata novinarstva

Čak šest radova naših studenata nagrađeno je na Festivalu On the Record koji se ove godine iz Novog Sada ‘preselio‘ u Niš

30/05/2024 u 13:15 h
18360
PRIVATNA ARHIVA

Studenti Fakulteta političkih znanosti iz Niša se vraćaju punih ruku nagrada. Čak šest radova naših studenata nagrađeno je na Festivalu On the Record koji se ove godine iz Novog Sada ‘preselio‘ u Niš. Pet nagrada odlazi Televiziji student, a jedan i Globalu.

Kategoriju ‘short video forms‘ poharali studenti s TVS-a

Sva tri mjesta u kategoriji ‘short video forms‘ (do 5 minuta) osvojili su naši ‘televizičari‘. Prvo mjesto osvojili su Marko Kralj i Brankica Ledinski u priči o visokoobrazovanim Ukrajincima u Hrvatskoj i njihovoj borbi u traženju posla u struci. Drugo mjesto zaslužile su Nina Batinić, Laura Hajadin i Brankica Ledinski u priči o održivom rehabilitacijskom sustavu, Kaznionici u Lepoglavi, a treće mjesto ponovno su zauzeli Marko i Brankica.

"Bilo je zaista teških, važnih, konstruktivnih i ozbiljnih priča, od audio, pisane i video forme, dokumentaraca, web stranica.. Bilo je zaista šaroliko, s različitim pristupima, priča o osebujnim ljudima i društveno važnim temama tako da bih rekla da je konkurencija bila u najmanju ruku bogata. Nekako smo se nadali da ćemo nešto osvojiti, ali ovoliko nagrada i sva tri mjesta u kategorji kratke video forme...", opisuje Brankica koja je radila na sve te tri priče pa se iz Niša zvaća s punim naručjem nagrada.

image
PRIVATNA ARHIVA

Prvo mjesto je osvojila priča o dvije Ukrajinke koje su visokoobrazovane i u Hrvatskoj prolaze dva različita puta u pronalasku posla, ali još važnije posla u struci. Birokracija je složena, a pogotovo njima kojima Hrvatska nije dom, kaže nam Brankica. Drugo mjesto je pak jedan pozitivan primjer. Lepoglavska kaznionica zatvorenicima daje mogućnost da, u vrijeme koje provode u kaznionici, rade na svojem zanatu i poslovima koji će im olakšati povratak u život jednom kada se vrate u društvo.

"Kolegice Nina Batinić, Laura Hajdin i ja smo tamo provele jedan dan i zaista osjetile važnost takvog pristupa jer on je koristan njima, ali i društvu", kaže nagrađena studentica koja je treće mjesto osvojila za priču o Bruneli, djevojci s Downovim sindromom koja prelazi granice, bori se i ne odustaje.

"I nas je napunila posebnom energijom i Marka i mene je inspirirala da priču i nazovemo ‘Nema granica‘ jer, zaista - nema ih", tvrdi Brankica.

Mlade nade istraživačkog novinarstva

Studenti FPZG-a slavili su i u kategoriji istraživačkih priča. Prvo mjesto osvojio je dokumentarac "Daleko od doma" Jure Šebalja i Matije Matkovića, drugo mjesto pripalo je globalovkama Ivani Paušić i Maristeli Baričević za priču "PSIHIJATRIJSKA BOLNICA Djeca spavaju na madracima, osoblje pljuska i viče, a ministarstvo ignorira apele". Treće mjesto ponovno odlazi u ruke studentica TVS-a, Anđela Bučić i Nina Čepo nagrađene su za svoj dokumentarac o JUSPJasenovac i KPD Stara Gradiška.

Maristela i Ivana istražile su iznimno važnu temu koju su po objavi u Globalu preuzeli brojni nacionalni mediji. Priča istražuje jedinu psihijatrijsku bolnicu za djecu i mlade u Hrvatskoj, a kako nam objašnjava Ivana - javnost nije dovoljno upoznata s lošim uvjetima koji vladaju u toj bolnici.

"Za iskustvo naše sugovornice saznale smo slučajno i odlučile da moramo istražiti tu priču. Njezino je iskustvo traumatično i nijedna osoba, a kamoli maloljetnik ne bi trebala kroz to proći", upozorava mlada novinarka.

Priča je nastala u sklopu kolegija Istraživačko novinarstvo pod mentorstvom Kristijana Došena, a nagradi su se, priznaje, nadale.

"Kad je priča izašla u Globalu, javilo nam se još mnogo mladih ljudi koji su nam rekli da su i oni prošli slično u Kukuljevićevoj bolnici pa nam je drago što smo mogli biti glas svih tih ljudi", kaže nam Ivana.

Maristela i Ivana nisu mogle prisustvovati dodjeli, a s Brankicom smo se čuli baš na povratku iz Niša.

"Drago nam je svima da smo osvojili nagrade, ali u konačnici, nama je ova prilika za druženje s kolegama iz regije, dijeljenje iskustva i dogovaranje potencijalnih projekata, suradnji i druženja bila važnije od svega toga. Jer priče radimo zbog ljudi, zbog promjene, a ne zbog nagrada", zaključuje mlada novinarka.

Tko je sjedio u žiriju?

Festival On the Record posvećen je studentima novinarstva, a ove se godine po prvi put održao na jugu Srbije, u Nišu. Proteklih osam godina domaćin je bio Filozofski fakultet u Novom Sadu. Na festivalu su sudjelovale zemlje regije, a studenti su se natjecali u ukupno četiri kategorije: kratka video forma, audio forma, članak i reportaža (tisak ili online) te istraživačke priče i tekstovi.

O nagradama je odlučivao tročlani žiri koji su činili Tahir Žustra, Marina Stojadinović i dr. Jasmina Mironski.

Tahir Žustra je novinar i reporter na nacionalnoj televiziji Nova TV I diplomirani novinar iz Tuzle. Ima bogato iskustvo u medijima, obuhvaćajući sve aspekte proizvodnje programa na lokalnim televizijama u Tuzli, kao i rad kao dopisnik za državni BH Radio 1. Kroz rad u redakcijama Radija Slobodna Evropa i kao intern u CNN-ovom partneru za Adria područje, TV N1, dodatno je obogatio svoje vještine. Uspješno je prošao i međunarodnu NATO obuku za izvještavanje u kriznim situacijama. 

Marina Stojadinović, diplomirana je politologinja i novinarka, urednica i autorica emisije “Doživeti stotu” Radio Beograda Jedan te urednica emisije “U središtu pažnje”. Započela je svoju karijeru kao vanjski suradnjk u Radio Kruševcu i NIP "Pobeda", a od 1996. godine stalno je zaposlena na Prvom programu Radio Beograda.

Dr. Jasmina Mironski, stručnjakinja je za odnose s javnošću, slobodu izražavanja i medijsku pismenost. Trenutno je vanredna profesorica na Institutu za komunikacijske studije (ICS), sudjeluje u projektu "Osnove medijske pismenosti" na American University of Europe i radi kao trenerica za odnose s javnošću i novinarstvo u Makedonskom institutu za medije (MIM). Pored toga, radi kao slobodna producentica za APTN. 

Vezani članci
22. listopad 2024 10:44