StoryEditor

DANI POSLOVA U TURIZMU Traže se sezonci, a nude se poslovi i za stalno. Najpoželjniji - kuhari, sobarice, konobari i animatori

03/02/2023 u 07:41 h
<p>Dani poslova u turizmu Zagreb</p>
Dani poslova u turizmu ZagrebZITA TREŠČEC/GLOBAL

Oko 60 poslodavaca iz turizma i trgovine okupilo se na Zagrebačkom Velesajmu da bi predstavilo poslove i pronašlo zaposlenike za nadolazeću turističku sezonu. Dani poslova u turizmu okupili su oko 3000 posjetitelja, a najviše je bilo učenika turističkih strukovnih škola, objavila je Hina. (https://www.hina.hr/vijest/11225787)

Poslodavci zadovoljni odazivom

Cilj ovakvih projekata je aktivirati domaće radne snage za nadolazeću turističku sezonu, a ove je godine interes i kod poslodavaca i kod posjetitelja posebno velik zbog predviđanja rekordne turističke sezone. Razlog tome je ulazak Hrvatske u eurozonu i schengenski prostor, ali i zbog izmjene u novom Zakonu o radu, po kojem je omogućeno jednostavnije sklapanje ugovora na neodređeno za turističke djelatnike, prenio je uoči sajma u Zagrebu HRT.

Poslodavci su zadovoljni što su imali priliku predstaviti se posjetiteljima i potencijalnim radnicima. 

"Zadovoljni smo odazivom, puno je ljudi ispunilo prijave ovdje, a puno ih je i uzelo letak da bi se prijavili putem interneta. Vjerujemo da će se dolazak na ove sajmove pokazati uspješnim", za Global je rekao Ivan Špoljarić iz Aminess grupacije hotela i kampova te potvrdio da se očekuje rekordna turistička sezona.

image

Dani poslova u turizmu Zagreb

ZITA TREŠČEC/GLOBAL

Anja Alispahić iz tvrtke URAGAN dance & entertainment, koja se bavi turističkom animacijom i pružanjem sličnih usluga, također je rekla da su zadovoljni odazivom, a posebice mladih koje oni uglavnom i trebaju.

"Bavimo se turističkom animacijom za djecu i odrasle te mladi, odnosno studenti i srednjoškolci, ono su što mi tražimo. Ne tražimo iskustvo i nudimo tečaj za sve one koji će se odlučiti okušati u ovakvom poslu", najavila je.

Najviše se nude poslovi kuhara, sobarica, čistača, animatora te konobara. Iako se najčešće traže radnici za sezonu, neke tvrtke su spremne zaposliti radnike i na duže vrijeme. Takav princip rada ima hotel Hilton Rijeka Costabella, a njihova direktorica ljudskih resursa Nataša Stilinović rekla je da su kao novootvoreni hotel na ovom sajmu prvi put. Cilj im je da se na ovaj način povežu s ljudima. 

Sezonski rad poželjan među nezaposlenima

"Mi radimo tijekom cijele godine, tako da su i naše potrebe nešto drukčije. Ne zapošljavamo strogo sezonski već tražimo zaposlenike koji su možda spremni na neki veći zaokret u životu od samog odlaska na sezonu", kazala je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar za Hinu je rekao da je njihova anketa među nezaposlenima pokazala da 10.000 osoba ove godine želi raditi u sezoni, a oko te brojke se kreću i procjene potreba poslodavaca iz turističkih destinacija diljem Hrvatske. Među zainteresiranim posjetiteljima, osim nezaposlenih građana bilo je i studenata i učenika.

image

Dani poslova u turizmu Zagreb

ZITA TREŠČEC/GLOBAL

Učenica Marta Reškovac na sajam je stigla sa svojom Ugostiteljsko-turističkom školom iz Zagreba. Školuje se za slastičarku, a dolaskom na ovaj sajam odlučila je prijaviti se za posao na sezoni.

"Uzela sam dva letka od poslodavaca koji su me zainteresirali, no još nisam pronašla destinaciju gdje bih otišla raditi", rekla je učenica.

Studentica turističkog poslovanja Antonija Primorac, s druge je strane, na sajam stigla baš zbog određenog poslodavca, ali i da vidi što drugi poslodavci nude.

"Stigla sam zbog jedne tvrtke koja ima hotel u Makarskoj odakle ja dolazim. Pogledala sam i ostale ponude gdje bih mogla raditi sezonu i zadovoljna sam onime što se nudi. Sviđa mi se ovakav princip traženja posla", zaključila je studentica.

Dani poslova u turizmu održani su peti put u organizaciji HZZ-a, Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Osim u Zagrebu, ovaj je sajam poslova prošloga tjedna održan i u Osijeku i Bjelovaru, nakon dvije godine stanke zbog pandemijskih mjera.

Vezani članci
27. srpanj 2024 09:41