StoryEditor

DRŽAVNE NAGRADE ZA ZNANOST Među dobitnicima i FPZG-ove Vozab, Čuvalo i Peruško

Sustavno su analizirale nastanak i razvoj medija u Hrvatskoj te susjednim državama jugoistočne Europe i na taj način potaknule nova istraživanja u području razvoja medija u Hrvatskoj

Autor:
Josipa Čović
26/11/2022 u 17:57 h
14366
FPZG/PIXSELL

Dodijeljene su Državne nagrade za znanost za 2021. godinu. Ovim nagradama prepoznaje se važnost različitih područja poput pojava i fenomena iz društvenih, prirodnih, tehničkih, biotehničkih te humanističkih znanosti, zdravstva i biomedicine za svijet oko nas. Kontinuiranu predanost i doprinos znanstvenoj djelatnosti profesora, istraživača i znanstvenika hrvatskih Instituta i Sveučilišta prepoznao je Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost čiji su članovi trećoj su sjednici Hrvatskog sabora donijeli odluku za dodjelu državnih nagrada za znanost. 

Nagrada FPZG-ovim profesoricama

Za značajno znanstveno postignuće u području društvenih znanosti u znanstvenim poljima sociologije, politologije te informacijske i komunikacijske znanosti, godišnju nagradu za znanost dobile su znanstvene suradnice prof. dr. sc. Zrinjka Peruško, doc. dr. sc. Dina Vozab i doc. dr. sc. Antonija Čuvalo s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. One su 2021. godine objavile knjigu "Comparing PostSocialist Media Systems: The Case of Southeast Europe", u izdanju ugledne izdavačke kuće Routledge. Originalnim metodološkim pristupom i inovativnošću, znanstvenice su sustavno analizirale nastanak i razvoj medija u Hrvatskoj i susjednim državama jugoistočne Europe. Na taj su način potaknule i nova istraživanja u području razvoja medija u Hrvatskoj.

image
KRISTINA UREMOVIć

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se istaknutim znanstvenicima koji su svojim osobnim doprinosom pridonijeli proširenju znanstvenih spoznaja primjenom rezultata svoga znanstvenoistraživačkog rada. Nagrada je za životno djelo uručena dr. sc. Marijanu Ahelu, prof. dr.sc. Željku Dujiću, prof. dr. sc. Đuri Senčiću, dr. sc. Ivanki Reberski te prof. emerit. Nikoli Gavelli.

Godišnju nagradu za znanost dobili su znanstvenici koji su ostvarili iznimno znanstveno dostignuće te provedbu njegove praktične primjene u profesionalnim područjima. Dobitnici su prof. dr. sc. Marijana Đaković, prof. dr. sc. Nikola Sandrić, dr. sc. Ana-Sunčana Smith, prof. dr. sc. Jonatan Lerga, prof. dr. sc. Vinko Mandić, prof. dr. sc. Sandro Nižetić, prof. dr. sc. Ivana Novak Nakir, prof. dr. sc. Stjepan Špalj, prof. dr. sc. Zdenko Lončarić, doc. dr. sc. Maja Repajić, dr. sc. Vesna Lamzi Posavec, prof. dr. sc. Mario Kasović, dr. sc. Vesna Badurina-Stipčević, prof. dr. sc. Antonija Mlikota te prof. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić.

Neosporive zasluge

Juranić Lisnić osmislila je i provela razvoj, validaciju i implementaciju novog, pojednostavljenog testa za detekciju SARS-CoV-2 genoma. On se danas rutinski koristi u svakodnevnom radu Laboratorija za brzu molekularnu dijagnostiku u hitnoj medicini Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti dodjeljuje se onim znanstvenicima koji su svojim umijećem prenošenja postignutog, sudjelovali u prezentaciji vrijednih stručnih i znanstvenih publikacija. Nagrađeni su dr. sc. Tomislav Portada, prof. dr. sc. Matko Orsag, dr. sc. Frano Petric, dr. sc. Marijana Blažić i prof. dr. sc. Edita Slunjski.

Poseban poticaj je dan i mladim znanstvenicima koji su se svojim istraživanjem posebno istaknuli na početku znanstvene karijere. Nagrada je dodijeljena pod nazivom godišnja nagrada za znanstvene novake a pripala je Josipu Skeji, dr. sc. Anni Šušnjari, Janu Homolaku, doc. dr. sc. Tihomiru Kovaču, doc. dr. sc. Danijelu Baturini i dr. sc. Feđi Milivojeviću.

Vezani članci
27. travanj 2024 00:42