StoryEditor

‘GORANOVO PROLJEĆE‘ Raspisan je natječaj za najbolju pjesničku zbirku

Knjige koje mogu konkurirati moraju biti objavljene u razdoblju od 1. studenog 2020. do 31. listopada

19/11/2022 u 10:37 h
13584
PIXABAY

Studentsko kulturno-umjetničko društvo (SKUD) "Ivan Goran Kovačić",raspisalo je natječaj za najbolju izvornu pjesničku zbirku. Na njega se mogu prijaviti autori čije su knjige objavljene od 1. studenog 2020. do 31. listopada 2022.

''Natječaj smo pokrenuli zato što smo smatrali da u Hrvatskoj nedostaje književnih nagrada kojima bi se vrednovala tekuća pjesnička produkcija. Također, smatrali smo da Goranovo proljeće kao dugotrajna i ugledna manifestacija ima simbolički kapital koji će takvu nagradu učiniti relevantnom, a odabrane i nagrađene knjige vidljivijima'', rekao je Branislav Oblučar, jedan od članova žirija.

Prema Pravilniku, za natječaj se mogu prijaviti sve pjesnikinje i pjesnici koji nisu stariji od 30 godina na dan zatvaranja natječaja i koji nikada nisu objavili pjesničku zbirku. U konkurenciji za nagradu mogu se naći i pjesničke knjige izvorno napisane i tiskane na hrvatskom jeziku kod registriranih nakladnika bez obzira na mjesto objavljivanja.

Nagrada se sastoji od novčanog dijela od 10.000 kuna te plakete i skulpture akademskog kipara Igora Rufa. Članovi žirija Dorta Jagić, Branislav Oblučar i Miroslav Mićanović neće imati uvid u autorstvo pojedinih rukopisa, već će se žiriranje odvijati anonimno. Rok za slanje prijave je 9. prosinca, a žiri će proglasiti pet finalistica i finalista do 21. veljače 2023. godine.

Dobitnica ili dobitnik nagrade "Goran" za mlade pjesnike bit će proglašena ili proglašen uoči međunarodnog pjesničkog festivala Goranovo proljeće. Nagrađeni rukopis bit će objavljen u obliku knjige, u ediciji Novi hrvatski pjesnici, u izdanju SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

Vezani članci
03. svibanj 2024 19:14