StoryEditor

PRAGMINA NAGRADA Intervju Marije Pavić izrastao na najboljoj tradiciji vođenja intervjua

‘Rijetko će danas novinar odvojiti vrijeme, doći, sjesti preko puta sugovornika i razgovarati o temama‘, rekla je Babić Višnjić

02/06/2023 u 08:16 h
17893
GLOBAL

Udruga Pragma desetu godinu zaredom dodijelila je nagrade novinarima u kategorijama radijskog te tiskanog (online) i TV priloga. Nagrada za tiskani (online) i TV prilog dodijeljena je Globalovoj urednici kulture Mariji Pavić za intervju sa Snježanom Babić Višnjić, književnicom i predsjednicom Hrvatskoga društva književnika za djecu i mlade. Glavna tema natječaja glasila je "Misli na sebe-čitaj",što je krilatica ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

image

Dodjela Pragminih nagrada

GLOBAL

Svaka knjiga je novo iskustvo

Prilikom uručivanja nagrade Marija Pavić i njezina sugovornica još jednom su naglasile koliko je čitanje važno. Istaknule su koliko je važno s time krenuti od najranije dobi te da čitanje pruža jedno novo životno iskustvo.

"Svaka pročitana knjiga se usađuje u naše iskustvo kao neko instantno čudo koje smo primili. Dakle, kroz te vizualne slike koje smo primili čitajući djelo, povezujući s piscem, iz nekog drugog kutka svijeta, hodajući s njegovim likovima, primili smo i novo iskustvo", poručila je Babić Višnjić. Nadodala je da knjige predstavljaju hranu za misli te da odvedu čovjeka u neki drugi svijet.

Marija je pak kazala da joj je vrlo drago što je baš čitanje ovogodišnja tema jer osjeća da je danas izvještavanje o temama iz kulture na marginama novinarstva, a bez umjetnosti se ne može jer ona hrani i potiče čovjeka na razmišljanje.

image
GLOBAL

Kvalitetan intervju u doba tehnologije

Osim o važnosti čitanja knjiga Babić Višnjić osvrnula se na to da se danas, u doba visoko razvijene tehnologije i umjetne inteligencije, vrlo jednostavno može napisati jedan intervju ili novinarski članak. Kazala je da više rijetko koji novinar uživo razgovara sa sugovornikom uživo već da se uglavnom pitanja i odgovori na ta pitanja šalju elektroničkom poštom.

"Zašto je ovaj naš intervju toliko uspješan? Zato što je izrastao na najboljoj mogućoj tradiciji vođenja intervjua. Malo je bilo takvih intervjua, a dala sam ih mnogo, ali rijetko će danas novinar odvojiti vrijeme, doći, sjesti preko puta sugovornika i razgovarati o temama. Intervju se počinje stvarati kad vi sjednete nasuprot sugovornika", poručila je te pohvalila Mariju za njezin trud.

image

Dodjela Pragminih nagrada

GLOBAL
image

Dodjela Pragminih nagrada

GLOBAL

Marija se zahvalila svojoj sugovornici te otkrila da joj nije bilo najteže raditi transkript intervjua, kako bi mnogi pomislili. Teže joj je bilo odabrati najbolje informacije za tekst.

"Vi ste toliko predivnih stvari rekli i toliko informativnih, a znamo da ljudi danas ne čitaju toliko članke i intervjue i ne može to biti neka dugačka forma. Stvarno treba izdvojiti najbitnije informacije, tako da to je meni bilo nekako najteže", objasnila je Marija.

Vezani članci
03. svibanj 2024 22:24