StoryEditor

NAGRADA ‘KARLO VELIKI‘ U tijeku su prijave za dodjelu popularne europske nagrade

Prijave su otvorene do 2. veljače, a objava pobjedničkih projekata očekuje se početkom ožujka

25/01/2023 u 10:23 h
14640
PEXELS

Započele su prijave za dodjelu nagrade Karlo Veliki, koju dodjeljuju Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade Karlo Veliki, stoji na stranici Youth Huba. U prijavama mogu sudjelovati mladi između 16 i 30 godina koji provode projekte čiji je cilj promicanje demokracije, ali i međunarodne sloge diljem Europe.

Osim toga, potrebno je predstaviti konkretne situacije i primjere koji promoviraju stabilan suživot unutar Europske unije i koji dalje mogu služiti kao poticaj mlađim generacijama. Prijave su otvorene do 2. veljače, a objava pobjedničkih projekata očekuje se početkom ožujka.

Projekte će nominirati nacionalni žiriji svih zemalja članica EU, a od 27 nominiranih u njemački grad Aachen bit će pozvani predstavnici triju najboljih projekata, stoji na stranici Youth Huba. Svaki od njih će, ovisno o plasmanu, osvojiti određenu svotu novca: prvo mjesto bit će nagrađeno sa 7500 eura, drugo s 5000, a treće s 2500 eura.

Osim novčane nagrade, autore projekata čeka i posjet Europskom parlamentu u Bruxellesu ili Strasbourgu gdje će ujedno i predstaviti svoje projekte. Također, predstavnici projekata imat će priliku prijaviti se na pripravnički staž u Europskog parlamentu, o čemu će se više znati nakon dodjele nagrada.

Prošlogodišnji dobitnik prve nagrade portugalski je projekt "Orquestra Sem Fronteiras" (Orkestar bez granica) čiji je cilj bio povezivanje portugalskog i španjolskog stanovništva kroz glazbu mladih umjetnika tih država. Drugu nagradu odnio je češki projekt ''Politika (nejen) pro mlade'' (Politika (ne samo) za mlade), a treće mjesto pripalo je njemačkom projektu ''Ukrainian Vibes - European Public Sphere'' (Ukrajinske vibracije - Europska javna sfera), objavio je Europski parlament.

Vezani članci
26. travanj 2024 03:28