StoryEditor

IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ Brođani obilježavaju 150. rođendan ‘hrvatskog Andersena‘

U nedjelju 14. travnja započele su 54. tradicionalne dječje svečanosti ‘U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić‘

Autor:
Manuela Osoba
19/04/2024 u 13:00 h
18295
PR

Prije točno 150 godina, u gradu Ogulinu, rodila se poznata spisateljica hrvatskih bajki, Ivana Brlić-Mažuranić. Sa samo 17 godina udala se za Vatroslava Brlića te se preselila u grad Slavonski Brod gdje je napisala svoja poznata djela. Oduvijek je imala veliku ljubav prema pisanju i književnosti, a s pisanjem je započela u svojim ranim tinejdžerskim godinama.

Slavonski Brod je vrlo ponosan na Ivanu Brlić-Mažuranić stoga su u nedjelju 14. travnja započele 54. tradicionalne dječje svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić". Tijekom cijelog tjedna održan je veliki broj radionica, predstava, predstavljanja knjiga, ali i susreta s autorima koji su pronašli inspiraciju u djelima Ivane Brlić-Mažuranić. Ove godine slavi se velikih 150 godina ‘hrvatskog Andersena‘ čija su mnoga djela prevedena na brojne europske jezike.

Među autorima koji su održali svoja predavanja u sklopu ove manifestacije je i znanstvenica i autorica Dubravka Zima. Ona je održala predavanje na temu Ivanine mladosti i njezinog odrastanja, u gradskoj knjižnici Slavonski Brod, gdje su mladi imali priliku saznati kako je izgledala svakodnevnica mlade Ivane Brlić-Mažuranić.

image
MANUELA OSOBA

"Glavni izvor nam je Ivanin dnevnik koji je pisala u razdoblju od svoje 14. do 18. godine dok je živjela u Zagrebu. Zanimljivo je da ona pišući o svojem svakodnevnom životu zapravo daje nama povijesnu građu kako je izgledala mladost u to doba, pogotovo djevojačka mladost", istaknula je Zima. Zima je autorica knjiga "Djevojka u gradu", "Praksa svijeta" i "Uvod u dječju književnost".

Vezani članci
04. svibanj 2024 01:56