StoryEditor

IZBORI U TURSKOJ Nakon tijesne bitke, Erdogan i Kilicdaroglu idu u drugi krug izbora

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 28. svibnja, a vrlo je bitno koga će poduprijeti kandidat Sinan Ogan

15/05/2023 u 17:00 h
14487
Pexels

Na izborima u Turskoj glasovi su prebrojani te će predsjednički izbori ići u drugi krug koji će se održati 28. svibnja.Trenutni predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobio je najveći postotak glasova s 49,51 posto, dok je vođa opozicije Kemal Kilicdaroglu osvojio 45 posto glasova, objavila je Vrhovna izborna komisija (YSK), piše TRT World.

Treći kandidat, Sinan Ogan, s osvojenih nešto više od pet posto glasova mogao bi imati presudnu ulogu u drugom krugu, ovisno o tome kome će dati podršku, navodi CNN.

Kemal Kilicdaroglu u izbornoj je noći ustvrdio da je siguran u pobjedu u drugom krugu te da je želja naroda za promjenom veća od 50 posto. Predsjednik Erdogan zaključio je da ima veliku prednost u utrci te da je dobio 2,6 milijuna glasova više, stoji na portalu Al Jazeera.

Birališta su u nedjelju otvorena u osam sati, a građani su mogli dati svoj glas do 17 sati po lokalnom vremenu. Medijima je bilo zabranjeno izvještavanje o parcijalnim rezultatima izbora prvih sat i pol vremena nakon zatvaranja birališta, prenosi TRT World.

Na parlamentarnom dijelu izbora Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) i partneri ostvarila je nešto manji broj mandata od prošlih izbora, točnije 49,38 posto. Opozicijska koalicija predvođena Republikanskom narodnom strankom (CHP) osvojila je 35,22 posto s time da postoji mogućnost udruživanja snaga s kurdskom Narodnom demokratskom strankom (HPD) koja je osvojila 10 posto glasova, prenosi Guardian.

Ovisno o rezultatima izbora, može doći do nestanka struje u određenim dijelovima države, što je bio slučaj na prijašnjim izborima, i uz to dolazilo je do ometanja društvenih mreža, kazali su mladi Turci u razgovoru s Globalovom novinarkom koja se trenutno nalazi u Istanbulu na studentskoj razmjeni. Neki građani vjeruju da su u naredna dva tjedna mogući sukobi između sukobljenih strana.

Vezani članci
23. travanj 2024 17:32