StoryEditor

KAMPANJA EUROPSKE KOMISIJE ‘Držat ću oči širom otvorene‘ za potporu žrtvama nasilja

Izazov je nastao je s ciljem poticanja na prijavljivanje kaznenih djela

27/01/2023 u 09:00 h
11881
PEXELS

Društveni izazov "Držat ću oči širom otvorene" održat će se u zagrebačkom City Centru West u subotu 28 siječnja. Cilj izazova je potaknuti hrvatsku javnost na prijavljivanje kaznenih djela i zbrinjavanja žrtava, a istoimena kampanja projekt je Europske komisije o pravima žrtava nasilja, stoji na stranici Europske komisije. 

Izazov će biti u dva termina, prvi u 11, a drugi u 13 sati. U zagrebačkom trgovačkom centru će biti postavljeni stol i dvije stolice, gdje će sudionici izazova sjediti i gledati se bez treptanja. Njihova će lica, uz poruke potpore, biti projicirana na platnu pored. Smisao izazova je osvijestiti gledatelje da se pred nasiljem ne smiju zatvoriti oči te da trebaju pomoći žrtvi i zatražiti profesionalnu pomoć.

Izazov se već proveo u Belgiji, Mađarskoj, Estoniji, Latviji, Bugarskoj, Poljskoj i Slovačkoj. Povod kampanji je istraživanje Europske komisije koje je provedeno u 10 europskih zemalja, a koje je pokazalo da je 49 posto ispitanika poznavalo neku žrtvu nasilja, a 60 posto je taj zločin i prijavilo. Rezultati su pokazali i da 49 posto ispitanika ne bi zatražilo stručnu pomoć zbog straha, unatoč postojanja prava na zaštitu.

Ambasadori kampanje su influenceri Marco Cuccurin i Dario Marčac te pjevačica Maja Šuput dok su partneri kampanje na nacionalnoj razini Ministarstvo pravosuđa i uprave, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima te udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug. Europska komisija na međunarodnoj razini surađuje s organizacijom Victim Support Europe, piše na Živim.hr. Kampanja je dio strategije Europske komisije o pravima žrtava kojoj je cilj da se žrtve nasilja educira u njihovima pravima kao što su pravo na zaštitu ili pristup službama za povjerljivu i besplatnu podršku.

Vezani članci
03. svibanj 2024 14:48