StoryEditor

KRIVA JE PODJELA POSLOVA? Žene očekuju višu inflaciju nego muškarci

Cijene hrane u kolovozu su u eurozoni bile više gotovo 11 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu

Autor:
Global
14/09/2022 u 14:36 h
10300
PIXABAY

Predviđa se da će žene više doživjeti inflaciju nego muškarci zbog očekivanog rasta cijena hrane. Prema percepcijama Europske središnje banke (ECB) percipira se rast cijena hrane od jednog postotnog boda što dovodi do toga da će se kratkoročna očekivanja inflacije među ženama povisiti za 0,40 posto.

Za razliku od žena čija očekivana inflacija ovosi o cijenama hrane, inflacijska očekivanja muškaraca oblikuje percipirani rast cijena prijevoza, odjeće i stanovanja. Što bi značilo da razlika možda odražava podjelu kućanskih poslova među spolovima, nagađaju u banci.

Cijene hrane u kolovozu su u eurozoni bile više gotovo 11 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Prije godinu dana stopa njihova rasta iznosila je manje od dva posto. Skuplja hrana bila je u kolovozu glavni pokretač rasta cijena na mjesečnoj razini. U uvjetima rekordno visoke inflacije u eurozoni ECB ubrzano podiže kamatne stope kako rast cijena ne bi dodatno potaknuo inflacijska očekivanja i stvorio ciklus koji bi bilo teško zaustaviti, piše Hina.

Vezani članci
03. svibanj 2024 12:39