StoryEditor

NEMA TREĆE SREĆE Novim zakonom ista godina studija može se ponoviti samo jednom

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je novim zakonom obuhvatilo i nove načine upisivanja i ponavljanja iste godine na fakultetima

15/11/2022 u 22:05 h
<p>Studenti u dvorani na fakultetu</p>
Studenti u dvorani na fakultetuUNSPLASH

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti i ukinulo pravo na ponavljanje iste godine studija više puta za redom. Osim toga, student sada nakon jednog ponavljanja gubi pravo školovanja na tom studiju i fakultetu. 

Ako student, koji je redovno upisao prvu godinu studija, na kraju akademske godine nije uspio zadovoljiti minimalne uvjete za upis druge godine, on može ponovno upisati prvu, ali ju može ponavljati samo jednom. Ako druge godine ponovno ne zadovolji uvjete, on gubi pravo na studiranje na tom studiju i fakultetu.

Studenti su neke od promjena koje uvodi novi zakon dugo čekali. Jedna od njih je da titula "stručni specijalist" odlazi u povijest, te sada studenti stručnih studija završetkom studija stječu titulu "magistar". Također su povećane stipendije za STEM studente i one na deficitarnim nastavničkim smjerovima, te će redoviti studenti moći će zadržati besplatnu školarinu i redoviti studij ako se zaposle ili otvore samostalni obrt.

Vezani članci
26. travanj 2024 09:05