StoryEditor

NOVA ZAJEDNIČKA VALUTA? Brazil i Argentina raspravljaju o stvaranju zajedničke valute radi bolje trgovine

Predsjednici su razgovarali o uspostavi zajedničke ‘jedinice‘ za bilateralnu trgovinu, no ‘0taj potez nije usmjeren na zamjenu postojećih valuta‘, poručio je brazilski predsjednik

25/01/2023 u 10:20 h
14635
PEXELS

Predsjednici Brazila i Argentine, Luiz Inacio Lula da Silva i Alberto Fernandez, objavili su da razmatraju uvođenje jedinstvene valute u svrhu što bolje gospodarske povezanosti. Brazil predlaže da novostvorena valuta nosi naziv "sur, što znači jug", a ideja je da ta inicijativa s vremenom obuhvati i ostale latinoameričke države, prenosi Hina.

Taj bi projekt isprva bio bilateralan, ali ako bi se inicijativi pridružile i druge latinoameričke države, mogla bi biti stvorena druga po veličini valuta na svijetu, prenosi britanski medij The Financial Times.

Predsjednici su već održali prvi sastanak na kojem su razgovarali o uspostavi zajedničke "jedinice" za bilateralnu trgovinu, no kako je rekao brazilski predsjednik, "taj potez nije usmjeren na zamjenu postojećih valuta", prenosi Hina. Nova valuta bi trebala ojačati regionalno tržište i umanjiti njihovu ovisnost o američkom dolaru.

"Namjera nam je ukloniti barijere koje priječe našu razmjenu, pojednostaviti i modernizirati pravila. Također smo odlučili unaprijediti razgovore oko uvođenja zajedničke južnoameričke valute. Time bi se reducirali troškovi kao i naša vanjska ranjivost", piše u zajedničkoj objavi predsjednika.

Brazilski predsjednik je rekao da njihovi ministri financija mogu dati prijedlog za vanjsku trgovinu i transakcije između dviju zemalja koje bi se obavljale u zajedničkoj valuti. Brazilski ministar financija Fernando Haddad poručio je da pokušavaju naći rješenje, odnosno "nešto zajedničko što bi moglo potaknuti trgovinski rast" te je dodao da bi se mogla razviti "zajednička jedinica trgovanja", ali je odbacio ideju o potpunoj valutnoj uniji.

Razgovori Brazila i Argentine oko uvođenja zajedničke valute već su se vodili 2019. godine, no tada je tu ideju odbacila Brazilska središnja banka. Najveća svjetska valutna unija, euro, obuhvaća oko 14 posto globalnog BDP-a, dok bi nova južnoamerička valutna unija predstavljala oko 5 posto globalnog BDP-a, procjenjuje Financial Times.

Vezani članci
19. travanj 2024 06:42