StoryEditor

SLIJEDI VAL ZATVARANJA Konverzija s eura u kunu činila više od 80 posto prihoda mjenjačnica

Uvođenjem eura dogodit će se brojne promjene koje će osjetiti svi građani, pa tako i mjenjači

05/02/2023 u 21:01 h
14738
TOMISLAV MILETIC/PIXSELL

Prema izvještaju Hrvatske narodne banke mjenjačnice su na konverziji s eura na kune prethodne godine napravile promet veći od 21 milijardu kuna. Uvođenjem eura kao službene valute opseg posla i prihodi znatno će se smanjiti, a dobar dio mjenjača zbog toga će morati staviti ključ u bravu.

"Uvođenje eura utjecat će na sve mjenjačnice, a veliki broj ovlaštenih mjenjača bit će primoran zatvoriti svoje poslovnice, obrte i društva, te će se samim time smanjiti i broj ovlaštenih mjenjača", objasnio je predsjednik Udruge hrvatskih mjenjača Gábor Sőreg.

Zatvaranje mjenjačnica

U razdoblju od siječnja do prosinca 2021. godine udio eura u ukupnom prometu mjenjačnica iznosio je približno 86 posto. Druga valuta po zastupljenosti u istom razdoblju bio je američki dolar s udjelom od oko šest posto, dok je treća valuta švicarski franak s udjelom od tek pet posto.

"Godinama sam u ovom poslu, ali morat ću zatvoriti svoju mjenjačnicu. Iako pružamo usluge kupoprodaje i drugih valuta, euro je ipak donosio najviše prometa, a sada, nakon promjene službene valute toga više neće biti", rekao je jedan od zagrebačkih mjenjača koji će početkom nove godine morati pronaći novi posao.

Za vrijeme turističke sezone mjenjačke poslove obavlja oko 850 ovlaštenih mjenjača. Većina njih obavlja i druge djelatnosti, pri čemu im djelatnost konverzacije valuta nije glavna.

Približno 1100 obrta ima odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova i otvoreno je nešto više od 3000 mjenjačkih mjesta, a prema procjenama Hrvatske narodne banke svoje poslovnice zatvorit će više od 200 ovlaštenih mjenjača.

Financijski stručnjak Neven Vidaković objasnio je da činjenica da promet mjenjačnica uvelike ovisi o kupoprodaji eura znači da će mjenjačnice kao djelatnost preživjeti u značajno manjem broju. No, po njegovom mišljenju uvođenje nove službene valute ne označava potpuni kraj ove djelatnosti.

"Mjenjačnice će i dalje imati smisla jer turisti koji dolaze nisu samo iz zemalja koje koriste euro", objasnio je Vidaković.

Ipak, podaci Hrvatske turističke zajednice nisu ohrabrujući. Do studenog je zabilježeno najviše noćenja njemačkih turista, njih više od tri milijuna. Potom slijede turisti iz Slovenije, Austrije, Poljske i Češke. Dakle, čak tri od pet država iz kojih dolazi najviše turista kao službenu valutu koristi euro.

Tko će opstati?

"Posao mjenjačnica će se više nego prepoloviti i mislim da će na tržištu biti mjesta za znatno manji broj istih. Osim toga, ljudi sve više plaćaju kartično i postoji tendencija potražnje za gotovinom, što isto nije dobra vijest za mjenjačnice", objasnio je Kristijan Kotarski, profesor ekonomskih kolegija na Fakultetu političkih znanosti.

Iz HNB-a su objasnili da će nakon uvođenja eura veći dio od ukupnog broja mjenjačkih mjesta biti u priobalnom području. To potvrđuje i činjenica da najveći promet vezan uz otkup, odnosno prodaju stranog gotovog novca ovlašteni mjenjači ostvaruju tijekom srpnja i kolovoza.

"Posla će, za mjenjače biti, ali će ovisiti o tome tko je na kojoj prostornoj lokaciji. Također, jednostavnije će biti onim poslodavcima koji imaju više poslovnica, nego samostalnim mjenjačima", objasnio je Vidaković.

Približno 1100 obrta ima odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova i otvoreno je nešto više od 3000 mjenjačkih mjesta, a prema procjenama Hrvatske narodne banke svoje poslovnice zatvorit će više od 200 ovlaštenih mjenjača

Za vrijeme turističke sezone mjenjačke poslove obavlja oko 850 ovlaštenih mjenjača. Većina njih obavlja i druge djelatnosti, pri čemu im djelatnost konverzacije valuta nije glavna.

"Procjenjujemo da oko 200 pravnih osoba i obrta obavlja mjenjačke poslove kao glavnu djelatnost te pružaju svoje usluge na približno 400 mjenjačkih mjesta u kojima radi između 600 i 800 zaposlenika, od kojih su dio sezonski zaposlenici", stoji u objašnjenju HNB-a.

Za pretpostaviti je da će ipak uslugu konverzacije valuta nastaviti pružati trgovačka društva koja uz kupoprodaju valuta upravljaju hotelima i marinama te manji broj mjenjača koji će svoj poslovni interes uspjeti prilagoditi trgovanju 30-ak stranih valuta koje su tražene na hrvatskom tržištu stranih sredstava plaćanja.

Vezani članci
20. travanj 2024 06:08