StoryEditor

NOVI FACT-CHECKERI Multidisciplinarni projekt FPZG-a među odabranima

Projekt će se baviti i provjerom točnosti informacija i to u području – mladi i izbori. Pri tom se navodi da će se stvoriti nova platforma na FPZG-u

Autor:
Global
26/12/2023 u 11:38 h
<p>Dekan FPZG-a Andrija Henjak</p>
Dekan FPZG-a Andrija HenjakFPZG

Agencija za elektroničke medije (AEM) je na drugom pozivu za dodjelu sredstava za uspostavu sustava provjere točnosti informacija odabrala devet novih fact-checking projekata. Među odabranim projektima je i projekt Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, ‘‘FPZG Fact Check‘‘.

FPZG multidisciplinarnim pristupom protiv dezinformacija

Projekt FPZG Fact Check predviđa tematsku provjeru informacija vezanih uz izbore i mlade. Glavna svrha projekta je uspostaviti i osigurati održive i kontinuirane mehanizme i procedure osposobljavanja izobraze i jačanja kapaciteta provjeravatelja točnosti. To će se ostvariti kroz teoretsku (kurikularnu) izobrazbu i praktičnu primjenu u sklopu postojećih nastavnih jedinica na FPZG. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom GONG te pridruženim partnerima Sveučilištem u Dubrovniku i Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Ovom projektu odobreno je više od 171.000 eura. U obrazloženju dodijeljenih bodova navedeno je da se projekt vodi načelom javnog dosega i relevantnosti. U skladu s ciljevima poziva, projektom je predviđena i popularizacija spoznaja o projektu, te stvaranje sadržaja koji doprinose borbi protiv dezinformacija i osvještavanju javnosti

image
PETRA ORSULIC/GLOBAL

Projektni tim je multidisciplinaran, posjeduje kompetencije na području novinarstva i visokog obrazovanja, te upravljanja projektima. Ovaj projekt je nastavak i proširenje već uspješne dugogodišnje suradnje: osnovni postulat je da se radi u multidisciplinarnim timovima u kojima su suradnici iz različitih područja i ekspertiza.

Glavna svrha projekta je uspostaviti i osigurati održive i kontinuirane mehanizme i procedure osposobljavanja i izobrazbe fact-checkera te jačanja kapaciteta provjeravatelja medijskih činjenica s ciljem osiguravanja kontinuiranih provjera točnosti informacija. To će se ostvariti kroz dodatnu edukaciju studenata novinarstva, odnosno kroz teoretsku (kurikularnu) izobrazbu i praktičnu primjenu u sklopu postojećih nastavnih jedinica na FPZG-u, a koje će se proširiti na način da u svoje silabuse uključe mogućnost odabira aktivnosti factcheckinga. Projekt će se baviti i provjerom točnosti informacija i to u području – mladi i izbori. Pri tom se navodi da će se stvoriti nova platforma na FPZG-u.

Od ekonomije i politike do manjina i ekologije

U sklopu mjere ‘‘Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka", dodijeljeno je bespovratnih 1.71 milijuna eura. Osim projekta FPZG-a, odabrani su projekti ‘‘Unaprjeđenje kulture provjere činjenica‘‘ Hrvatske udruga za odnose s javnošću, ‘‘Projekt ATENA‘‘ Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, ‘‘Razotkrivanjem dezinformacija protiv međunacionalne netrpeljivosti i razdora‘‘ Srpskog privrednog društva "Privrednik".

Odobrena su i dva projekta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Uspostava novog neovisnog provjeravatelja u okviru Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek te ‘‘FoodFacts, internetski sustav provjere točnosti informacija o hrani" Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. Na popisu izabranih je i riječki Ekonomski fakultet s projektom ‘‘EkonInfoChecker".

Popis budućih fact-checkera zaključuju Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić s projektom ‘‘Održiva istina‘‘ te projekt ‘‘Prepoznavanje i razotkrivanje dezinformacija - nove tehnologije, iskustvo i znanje kao alati‘‘ Zagrebačke škola ekonomije i managementa.

Znanstveno-obrazovne institucije predvode

Odabrani fact-checking projekti bave se vrlo raznolikim spektrom tema od ekonomije i gospodarstva, tehnologije, energetike, obrambenih i sigurnosnih pitanja, hrane i prehrambene industrije, manjina, održivog razvoja i klimatskih promjena, mladih i izbora, kao i osnaživanja provjeravatelja točnosti informacija.

Nositelji šest odabranih projekata su znanstveno-obrazovne institucije, a tri projekata udruge civilnog društva. Nositelji mjere, koja se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti su Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije, a za provedbu dijela mjere koji se odnosi na uspostave provjere točnosti informacija osigurano je bespovratnih 5.97 milijuna eura.

Vezani članci
28. travanj 2024 04:54