StoryEditor

PREDSJEDNIČKI IZBORI U SUSJEDSTVU Slovenija izabrala prvu predsjednicu u povijesti države

‘Dat ću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju‘, najavila je novoizabrana predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar

13/11/2022 u 23:00 h
<p>slovenska zastava</p>
slovenska zastavaFREEPIK

Slovenija je izabrala prvu predsjednicu u povijesti države, a riječ je o neovisnoj kandidatkinji Nataši Pirc Musar. Pobijedila je isprva favoriziranog Anže Logara, kandidata iza kojeg je stajala Slovenska Demokratska Stranka Janeza Janše, prenosi Hina. 

Logar je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri tjedna dobio najviše glasova s gotovo 34 posto birača, dok je za Pirc Musar na drugom mjestu glasalo njih 27 posto. U drugom krugu izbora Pirc Musar osvojila je oko 54 posto glasova, dok je njezin protukandidat, Logar dobio oko 46 posto glasova.

"Dat ću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Dat ću sve od sebe da se ujedinimo u politici oko strateških pitanja", najavila je novoizabrana predsjednica.

Pirc Musar je novinarka i odvjetnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka. Globalnu pažnju je privukla štiteći pravne interese nekadašnje prve dame Sjedinjenih Američkih Država, Melanije Trump, prenosi Večernji list.

Novoizabrana predsjednica neovisna je kandidatkinja poznata po borbi za ljudska prava, osobito prava žena i prava LGBTQI+ zajednice. Njezinu je kandidaturu u drugom krugu podržala vladajuća koalicija u kojoj su nova liberalna stožerna stranka Pokret sloboda (Gibanje svoboda) koju vodi aktualni premijer Robert Golob te Socijaldemokrati i Ljevica (Levica).

Pirc Musar dužnost predsjednice preuzeti će 23. prosinca, nakon svećane inauguracije. Do inauguracije će dužnosti obavljati slovenski predsjednik u odlasku Borut Pahor koji će se još nekoliko puta boraviti u inozemstvu. Kao zadnja dužost bit će mu posjet Hrvatskoj, prenosi Telegram

Vezani članci
05. svibanj 2024 22:29