StoryEditor

REAGIRAO HND ‘Način na koji dekanica PBF-a komunicira nedopustiv je i sramotan za cijelu sveučilišnu zajednicu‘

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u pismu je objasnio da je pravo svakog novinara da postavlja pitanja od javnog interesa

22/02/2023 u 07:08 h
14616
LUKA STANZL/PIXSELL

Nakon što je otkriveno da je dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) Jadranka Frece fakultetski novac trošila na parfeme kao i da si je isplaćivala neopravdane dodatke na plaću, Frece je putem odvjetnika Zorana Vujasina komunicirala s javnosti, a unajmila je i detektivsku tvrtku s kojom je u ime fakulteta potpisala ugovor o obavljanju detektivskih poslova i usluga.

Podatke je otkrio Telegram, a Hrvatsko novinarsko društvo je u ponedjeljak uputilo pritužbu rektoru zagrebačkog Sveučilišta Stjepanu Lakušiću jer se dekanica putem odvjetnika mjesecima na uvredljiv i prijeteći način odnosila prema novinarki portala Telegram.hr Dori Kršul te prema Jeleni Pavić Valentić, glavnoj urednici Telegrama. Društvo smatra da je ponašanje dekanice nedopustivo, a od rektora očekuju jasan i nedvosmislen odgovor. Osim toga, prijavit će odvjetnika Vujasina Hrvatskoj odvjetničkoj komori. 

Nedopustivo i sramotno

"Način na koji dekanica PBF-a putem odvjetnika komunicira prema našim kolegicama i mediju kojeg predstavljaju za HND je nedopustiv i sramotan za cijelu sveučilišnu zajednicu. Umjesto da odgovori na postavljena pitanja, gospođa Frece, koju plaćaju svi građani i građanke, unajmljuje odvjetnika koji na uvredljiv i prijeteći način komunicira s našim kolegicama", stoji u pismu koje potpisuje predsjednik HND-A Hrvoje Zovko. U pismu je objašnjeno da je pravo svakog novinara da postavlja pitanja od javnog interesa.

"HND ne može prihvatiti da odvjetnik Zoran Vujasin u ime dekanice vrijeđa i prijeti novinarki Dori Kršul, čija pitanja etiketira kao 'nezakonita' ili 'maltretirajuća', a posebno sramotni dio komunikacije su prijetnje tužbama za nametljivo ponašanje ako naša kolegica ne prestane slati upite o poslovanju Fakulteta. Također, skandaloznim smatramo i uvrede na osobnoj razini koje su išle toliko daleko da spomenuti odvjetnik koji zastupa dekanicu i PBF vrijeđa i roditelje naše kolegice", objašnjeno je u pismu. Iz HND-a ne vjeruju da je odvjetnik dopise o neprihvatljivom ponašanju dekanice pisao na svoju ruku.

"Skandaloznim smatramo da dekanica jedne visokoobrazovne ustanove, umjesto da sama odgovori na pitanja, unajmljuje odvjetnika preko kojeg praktički prijeti onima koji kritički propitkuju njezin rad“, objavio je HND. U pismu su napisali i da je vrhunac ovakvog ponašanja angažiranje privatnih detektiva koji bi trebali istraživati građane.

Dužnost upozoriti rektora

"Znači li to da će se uhoditi i novinari, novinarke po uzoru na praćenja i prisluškivanja iz 90-tih godina? Ne treba ni naglašavati koliko je skandalozno da fakultet koji je javna ustanova svoj novac troši na unajmljivanje detektivske agencije. Gospođa Ferce, ako smatra da je u tekstovima koji se bave njezinim radom došlo do povrede postulata novinarske profesije mogla se, kao i svi drugi građani i građanke, obratiti Novinarskom vijeću časti HND-a, umjesto da komunicira na ovako sraman i nedopustiv način", objasnio je Hrvoje Zovko. Zovko smatra da je njegova dužnost kao predsjednika HND-a upozoriti rektora na sramotno ponašanje dekanice kao i najava da će HND stati u obranu kolegica i medija koji profesionalno obavljaju svoj posao.

"Pozivam Vas da reagirate na ove ispade s kojima smo u HND-u upoznati u cijelosti. S Vašim prethodnikom nismo imali suradnju, a smatramo kako je suradnja između HND-a i Sveučilišta u Zagrebu na korist cjelokupne zajednice", zaključio je Zovko u ime HND-a.

Vezani članci
20. travanj 2024 05:58