StoryEditor

SVJETSKI DAN TLA Budućnost je ‘zero waste‘

Zdravijem okolišu ne pomaže se samo regenerativnom poljoprivredom i pametnim odlaganjem otpada, nego i sprječavanjem stvaranja otpada

05/12/2022 u 07:29 h
14420
PIXABAY

Svjetski dan tla obilježava se od 2014. godine kako bi se skrenula pozornost na važnost održivog upravljanja resursima tla uzimajući u obzir činjenicu da se 95 posto hrane izravno ili neizravno proizvodi na tlu. Zdravo tlo ključno je za budućnost cijelog ekosustava, a brigom za tlo, osiguravaju se nutrijenti u prirodi, što utječe na smanjenje siromaštva, pothranjenost i glad.

Zdravijem okolišu ne pomaže se samo regenerativnom poljoprivredom i pametnim odlaganjem otpada, nego i sprječavanjem stvaranja otpada. Potrebno je primjenjivati principe regenerativne poljoprivrede i težiti postizanju Zero Waste to Landfill cilja, s naglaskom na korištenje obnovljive energije u tvornicama, inovacije u pakiranju proizvoda i suradnju s dobavljačima. Proizvodni materijali u pogonima trebaju biti višestruko iskoristivi, što znači da nijedan dio otpada ne završava na odlagalištima.

S ciljem postizanja nultog utjecaja na okoliš do 2050. godine, i najveća svjetska prehrambena kompanija Nestlé podržava 500.000 poljoprivrednika diljem svijeta u provedbi regenerativne poljoprivrede. Riječ je o primjeni postupaka koji povećavaju vlažnost tla i njegovu sposobnost zadržavanja ugljika, što pridonosi većoj plodnosti tla, bolju otpornost usjeva i veću biološku raznolikost. Ekosustav oko proizvodnog područja je zdraviji, a umjesto umjetnih gnojiva koriste se organska gnojiva.

Vezani članci
02. svibanj 2024 02:43