StoryEditor

TRANSRODNE SPORTAŠICE Svjetska atletika pooštrava uvjete i kriterije prihvatljivosti

Međunarodni olimpijski odbor zatražio je od sportskih saveza u studenom 2021. godine da uspostave vlastite kriterije kako bi transrodnim i interseksualnim osobama omogućili natjecanje na visokoj razini

25/01/2023 u 10:28 h
14641
PIXABAY

Međunarodni atletski savez World Athletics planira pooštriti i konsolidirati svoje kriterije prihvatljivosti za kategoriju žena za interspolne i transrodne sportašice. Ipak, kako prenosi Hina, ne zatvara u potpunosti vrata, a konačna odluka će biti donesena u ožujku.

Transrodne sportašice u prednosti?

World Athletics započela je proces konzultacija sa svojim savezima članicama o ovoj temi, s "prioritetnom opcijom", u kojima se traži izmjena uvjeta prihvatljivosti za DSD (razlika u spolnom razvoju) i transrodne sportaše s kontinuiranim smanjenjem razine testosterona ispod dva i pol nanomola po litri tijekom najmanje 24 mjeseca.

Trenutačna pravila zahtijevaju od transrodnih sportaša koji žele sudjelovati u ženskoj kategoriji da održavaju razinu testosterona ispod praga od pet nanomola po litri tijekom 12 mjeseci. Interseksualni sportaši (primjer Južnoafrikanka Caster Semenya), moraju od travnja 2018. održavati razinu testosterona ispod praga od pet nanomola po litri tijekom pola godine da bi sudjelovali u disciplinama u rasponu od 400 metara do jedne milje (1609 m).

Amelia Strickler, britanska bacačica kugle, izjavila je za Telegraph da je iskreno zabrinuta zbog ovih odluka. Upozorava na to da bi transrodne sportašice zbog fizičkih predispozicija bile u velikoj prednosti naspram nje.

Između pravednosti i uključivosti?

"Ženski hitac je upola lakši od muškog. Osim sve snage koju su stekli tijekom godina, tu je prednost u visini, raspon ruku, sve ono što hormoni ne mogu nadomjestiti. kut kukova i kapacitet pluća. Trening bi im bio lakši i to je činjenica", rekla je Strickler.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) zatražio je od sportskih saveza u studenom 2021. godine da uspostave vlastite kriterije kako bi transrodnim i interseksualnim osobama omogućili natjecanje na visokoj razini, a od tada je Međunarodna biciklistička unija (UCI) usvojila propise ekvivalentne onima trenutne "prioritetne opcije" u atletici. Međunarodna plivačka federacija (FINA) ograničila je pristup svojim ženskim kategorijama u lipnju 2022. na plivačice "koje su postale žene prije puberteta".

Predsjednik World Athleticsa Sebastian Coe pozdravio je FINA-inu odluku u to vrijeme, rekavši da će, ako bude prisiljen birati između "pravednosti" i "uključivanja", uvijek biti na strani poštenja, kako bi zaštitio integritet ženskog sporta.

Vezani članci
05. svibanj 2024 02:31