StoryEditor

USB-C Od 2024. elektronički uređaji imat će jednak tip punjača u Europskoj uniji

Iz Komisije su procijenili da će građani EU uštedjeti oko 250 milijuna eura koje inače troše na kupovinu raznih punjača

07/10/2022 u 08:35 h
14039
PEXELS

Od jeseni 2024. godine svi elektronički uređaji, od mobilnih telefona, tableta pa sve do fotoaparata koji se prodaju u Europskoj uniji trebali bi biti opremljeni univerzalnim punjačem, potvrdio je Europski parlament, navodi HINA. Europski zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu odobrili direktivu o radijskoj opremi čiji je cilj umanjiti količinu elektroničkog otpada u EU.

Novi standard za prijenosne uređaje bit će USB-C utor, a predlaže se i razdvajanje prodaje punjača od prodaje samih uređaja, što znači da će potrošači moći birati žele li uz novi uređaj kupiti i novi punjač. Eurozastupnica Biljana Borzan istaknula je da se u EU proda više od 400 milijuna malih uređaja s punjačima, a baci više od 11.000 tona elektroničkog otpada.

Iz Komisije su procijenili da će građani EU uštedjeti oko 250 milijuna eura koje inače troše na kupovinu raznih punjača. Uvođenjem univerzalnog punjača predviđa se i smanjenje električnog otpada kojeg se, prema Eurostatu, u EU-u reciklira samo 40 posto.

Najveći otpor novim pravilima pruža američki proizvođač Apple čiji iPhone nema utor USB-C koji se koristi na većini uređaja Androida. Apple će morati promijeniti punjač za svoje iPhone uređaje u EU od jeseni 2024. da bi bio u skladu s novim pravilima koja uvode jedan priključak za punjenje za većinu elektroničkih uređaja, prenosi Reuters.

Radnici Applea su još ranije upozoravali da će prijedlog naštetiti inovacijama i stvoriti većinu elektroničkog otpada. Iako mnoga prijenosna računala već koriste USB-C utor, ova će se uredba primjenjivati i na njih i to od 2026. godine, da bi proizvođači imali dovoljno vremena za prilagodbu.

Vezani članci
02. svibanj 2024 05:15